Berlin traži snajperiste sa Majdana

0

Pošto su ruski mediji objavili informacije i dokaze da su krvoproliće za vreme nemira u glavnom gradu Ukrajine, kada su snajperisti ubili stotinu ljudi, inscenirali sami protestanti, množe se zahtevi za dalju istragu.
EU i Amerika se nisu javno oglasile sve dok na pitanje novinara u Briselu o ovom slučaju nije progovorila Angela Merkel.
– Mislim da je neophodno ispitati ceo slučaj jer je to u interesu svih. Verujem da je i nova ukrajinska vlada spremna za to – rekla je šefica nemačke vlade. Ona je navela da je već prikupljeno dosta dokaznog materijala, ali bez konkretnih rezultata.
Zbog toga nemačka vlada traži osnivanje međunarodne komisije koja će imati zadatak da ispita ceo slučaj, piše dnevnik "Handelsblat".
Ovaj list je došao do kopije odgovora koji je Mihael Rot, državni sekretar za pitanje EU u Ministarstvu inostranih poslova, uputio Sari Vagenkneht, šefici frakcije Levice u Bundestagu.
– Vlada se zajedno sa partnerima iz EU zalaže za detaljnu i transparentnu istragu nasilja u Kijevu, u koju će biti uključene međunarodne institucije – kaže se u ovom dopisu.
Sa svoje strane, Moskva zahteva hitno razjašnjenje slučaja. Poslanik Dume Aleksej Puškov je poručio da "krimski Rusi opravdano strahuju da budu u državi na čijem čelu su demokrate koje su angažovale snajperiste da pucaju u leđa sopstvenim saborcima".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here