EPA-EFE
Kosovske bezbednosne snage

Vojni analitičari dvojako tumače nameru vlade da sportski aerodrome Dumoš kod Podujeva, na kome je trenutno Euleks, pretvore u vojni aerodrom KBS. Član Odbora za bezbednost i odbranu, poslanik DPK Hisen Beriša upozorava da raspoređivanje KBS uz administrativnu liniju nije strateški pametno.

– Nije dobro da se objekti od posebnog značaja nalaze u blizini granice, a situacija njihove zaštite i očuvanja je mnogo teža. Verujem da imate informaciju da su u prvim napadima na državu koja tvrdi da je izvršila invaziju na drugu državu uključeni objekti od posebnog značaja, posebno aerodromi – rekao je Beriša.

On je dodao da bi ovaj vojni aerodom u praksi služio za ograničene letove helikoptera i u budućnosti borbenih aviona.

– Možda će to biti u praksi i ograničenim letovima helikoptera u budućnosti kada budemo imali snage, ili ako ćemo kupiti avione poput izraelskog tipa koji mogu da zamene multifunkcionalne helikoptere, a odnose se na evakuaciju, borbu protiv vatre, ali i stvarne borbe na bojnom polju – rekao je Beriša.

S druge strane, profesor kriminologije Fatmir Čolaku smatra da je lokacija za vojni aerodrom više nego pogodna i da je od strateškog značaja.

– Ova infrastruktura koja je stavljena u službu KBS je više nego pogodna i naravno unapred su procenjene druge okolnosti i objektivnog i strateškog karaktera. Naravno, lokacija je veoma važna za strateške i operativne aktivnosti KBS kako bi efikasno obavljali dužnosti i obaveze koje proizlaze iz ustava u vezi sa njihovom misijom – smatra on.

Vlada Kosova usvojila je početkom marta predlog Ministarstva odbrane da se imovina nekadašnjeg aerodroma Dumoš ustupi Kosovskim bezbednosnim snagama.

Ministar odbrane Ejup Maćedonci je objasnio da je imovina nekadašnjeg aerodroma od posebnog strateškog značaja za raspoređivanje vojnih kapaciteta.

13 COMMENTS

  1. maki , VIDIŠ LI ŠTA RADI TVOJ NATO I EU SA SRPSKOM TERITORIJOM , PRAVE VOJSKU U SRPSKOJ POKRAJINI , STIDIŠ LI SE SVOJE BOLESNE IDEJE DA JE SRBIJI MESTO UZ TIRANINA I OKUPATORA ? SRBIJI JE MESTO UZ PRAVOSLAVNU RUSIJU KOJI ĆE USKORO , PO ZAVRŠETKU OSLOBAĐANJA SVOJIH TERITORIJA OSLOBIDITI I NAŠU I UJEDINITI SRBIJU I REPUBLIKU SRPSKU A NA GRANICAMA SA ALBANIJOM PODIĆI ZIDOVE I POSTAVITI MRTVU STRAŽU I ZAUVEK ARNAUTIMA ZABRANITI ULAZAK U SRBIJU , A U SRPSKOM DRAGAŠU POSTAVITI MOĆNU RAKETNU BAZU , A U PEĆI ĆEMO PITI SRPSKO PEĆKO PIVO , MOJ maki …

  2. “Verujem da imate informaciju da su u prvim napadima na državu koja tvrdi da je izvršila invaziju na drugu državu uključeni objekti od posebnog značaja, posebno aerodromi – rekao je Beriša.”
    Zemljače, koja “druga država”, slagali su te ti koji te čuvaju i kojima dižeš spomenike…🙂

  3. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
    ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA, SRBIJA I UKRAJINA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

  4. Cica Sergej, prvo se vrati sa mrskog Zapada, pa onda pricaj – ali ne gluposti kao u svom komentarcicu. Razmisli malo. Pusti bre emocije i kao ovaj Ilic puste snove – Vi verujete Aci Velikom????? Kao da RS ili Kosovo 9 ovo je najsmesnije ) kad – tad ce postati jedna drzava.
    Evo da ti olaksam i vratim te na zemlju: NIKAD, a MOZDA NI TAD.
    Srbi ce pod Aleksandrom Velikim -samo da gube i lagano da se svode na Obrenovicevu knezevenu. Aca ce sve da rasproda – samo da ON ostane na vlasti. Ali bukvalno sve.

    • Eto ti nam reci sta ce da se desi samo vam je ponekim taj Vucic problem. Ja nisam cuo ni video da je nesto jos prodao a za onu sutu bagru prodali su Milosevica, sve ostale generale, vojskovodje pa sve fabrike, topili su topove, tenkove itd. Ti mislis da je zapad zlatan pa idi i ti ko ti brani neki su otisli zato sto su izgubili sve u ratu i nisu imali neki izbor malo razmisli pre nego sto nesto napises i pravis se pametnjakovic.

  5. Kosovo je u Srbiji – ne može ništa što se izgradi na Kosovu i Metohiji biti pored, već je u granicama Srbije !!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here