“Beograd ne sedi na dve stolice“

0

Beograd pokušava da se snađe u novonastaloj situaciji: Tanja MIščević
 

"Razumeju da je naša pozicija specifična i da Srbija zbog spoljnopolitičkih i ekonomskih interesa želi da zadrži situaciju u kojoj neće uvoditi sankcije Rusiji, ali da je spremna da do momenta ulaska u EU, prihvati sve obaveze iz članstva uključujući i spoljnu politiku i politiku bezbednosti EU", kazala je Miščević za Blic.

 

Prema njenim rečima, Beograd ne sedi na dve stolice već pokušava da se snađe u novonastaloj situaciji.

 

"Pokušavamo da se snađemo u situaciji u čijem kreiranju nismo učestvovali, da obezbedimo rast i razvoj, a da istovremeno sprovodimo i evropske reforme", kazala je ona.

 

Prema njenim rečima, EU prihvata neutralnost Beograda ali i podseća
na obaveze na putu ka Uniji.

 

"EU prihvata tu našu neutralnost, ali nas podseća da imamo obaveze i prema EU i zbog toga nas je pozvala da ne povećavamo izvoz na rusko tržište", kazala je ona.

 

Miščević je navela da se države koje su pre Srbije pregovarale o članstvu nikada nisu susrele sa tim da neko mimo članica EU bude merilo njihovog napretka.

 

Spremni za otvaranje 32. poglavlja

Srbija je jako zainteresovana da otvaranje prvih poglavlja u pregovorima bude što pre.

 

"U ovom trenutku smo potpuno spremni za otvaranje 32. poglavlja (finansijski nadzor), ali znamo i prihvatamo da ne može biti otvaranja bilo kog poglavlja pre nego što se otvori jedno od tri teška, a to su poglavlje 23 (pravosuđe i osnovna prava), 24 (pravda, sloboda, bezbednost) odnosno 35 (Kosovo)", dodala je Miščević.

 

Tehnički je nemoguće, kako je ocenila, da se 23. i 24. poglavlje otvore pre februara ili marta sledeće godine.

 

Kod poglavlja 35 zavisimo od ocene država članica EU o napretku dijaloga Beograda sa Prištinom.

 

Prema njenim rečima u interesu je svih da poglavlje 35 o Kosovu bude što pre jer se ono satoji od praćenja primene svega što je dgovoreno u briselskom dijalogu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here