Tanjug
Isak Hercog i Marko Đurić

Poseta Isaka Hercoga, predsednika Izraela Beogradu još jedna je u nizu poseta šefova država i vlada važnih zemalja Srbiji tokom kratkog vremenskog perioda. Ona je i pokazatelj ugleda u svetu koji uživaju naša zemlja i Aleksandar Vučić, predsednik Republike, ocenjuje za “Vesti” Aleksandar Nikolić, počasni konzul Srbije u Izraelu.

– Ovo je tek druga poseta predsednika države jevrejskog naroda Srbiji ikada što takođe govori o stepenu bilateralnih odnosa Izraela i Srbije danas – naglašava Nikolić.

Predsednik Srbije je na okruglom stolu “Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela” poručio da bi za nekoliko meseci mogao da bude zaključen Sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom, a Nikolić precizira da će taj sporazum u praktičnom smislu izjednačiti srpske izvoznike sa onima iz EU.

– To će biti istinsko, merljivo, podizanje bilateralnih odnosa, kojim će naši izvoznici biti izjednačeni u poređenju sa njihovim konkurentima, pre svega iz zemalja EU, a što će imati posebnog efekta na sektor prehrambene industrije – naglašava Nikolić.

On je moderirao forumom o inovaciono-poslovnoj sinergiji između dve zemlje na kome su, osim dvojice predsednika učestvovali i predstavnici Uprave inovacija, Federacije privrednih komora Izraela, Instituta za izvoz, Saveza industrijskih proizvođača i Ekonomskog odeljenja izraelskog MSP.

Dobri odnosi Srbije i Izraela: Aleksandar Nikolić

– U izuzetno živoj diskusiji i prezentacijama referisalo se na prepoznate potencijale saradnje, ali i na postojeće poteškoće, konačno na trenutne okolnosti na Bliskom istoku koje predstavljaju šansu. Siniša Mali, prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija, je predstavio projekat Expo 2027, a Nenad Popović, savetnik predsednice Narodne skupštine, BIO4 kampus – navodi Nikolić i dodaje da je na forumu učestvovao veliki broj ministarstava, ali i fakulteta, naučno-tehnoloških parkova.

– Impozantna lista učesnika sazdala je najživlju komunikaciju dodatnog umrežavanja inovacionih eko-sistema dve zemlje – kaže Nikolić.

Dodaje da posebno treba istaći “tajming posete”.

– Podjednako važnim ističem odličan tajming ove posete imajući u vidu povećanu zainteresovanost izraelske poslovne zajednice za ulaganje u našu zemlju, sa posebnim osvrtom na obnovljive izvore energije, te zapažen skok u robnoj razmeni koja je prošle godine dostigla rekordnih gotovo 122 miliona dolara, što će biti dodatno i značajno prevaziđeno ove godine, uz značajan suficit. Time se Izrael učvrstio kao najvažniji spoljno-trgovinski partner Srbije na Bliskom istoku, te četvrti. na svetu van Evrope, bez sporazuma o spoljnoj trgovini – precizira Nikolić.

Počast žrtvama fašizma

Nikolić ističe da je tokom susreta dvojice predsednika izuzetno značajno i dirljivo bilo je prisustvo Idit Oel, majke kidnapovanog Alona.

– Reč je o našem državljaninu koji se već 12 meseci nalazi u tamnici Hamasa. Predsednik Vučić je istakao da i lično čini sve da se ova tragična situacija što pre okonča oslobađanjem Alona – ističe Nikolić.

Predsednik Izraela je tokom zvanične posete Srbiji položio venac na Jevrejskom groblju u Beogradu.

On je venac položio na Spomenik jevrejskim žrtvama fašizma i odao poštu stradalima, a posle ceremonije obratio se predstavnicima jevrejske zajednice i obišao Jevrejsko groblje.

Jake veze dva naroda

Predsednik Izreala juče je završio dvodnevnu posetu Srbiji. Na Aerodromu “Nikola Tesla” ispratio ga je Marko Đurić, ministar spoljnih poslova Srbije. On je naglasio da su susreti na visokom nivou uvek dodatni impuls za unapređenje odnosa dveju zemalja.

“Srpski i jevrejski narod veže vekovno prijateljstvo. Danas značaj odnosa sa državom Izrael daleko prevazilazi okvire Bliskog Istoka ili samo našeg bilateralnog odnosa”, naglasio je Đurić.

Šef srpske diplomatije zahvalio je predsedniku Hercogu i na podršci za specijalizovanu izložbu Ekspo 2027, čiji je Srbija domaćin i izrazio zadovoljstvo zbog potencijala za saradnju koji su sagledani prilikom posete. Ispraćaju predsednika Hercoga na beogradskom aerodromu prisustvovali su i Miroljub Petrović, ambasador Srbije u Izraelu i Avivit Bar-Ilan, ambasadorka Izraela u Srbiji.