Benđo ujedinjuje srpsku zajednicu

0

Slobodan Benđo

Tri nedelje posle prvog neuspelog izbora za predstavnika dijaspore predloženo je pet kanidata: mašinski inženjer Milovan Aranđelić iz CŠO "Sveti Nikola" iz Džilonga, Radivoje Pantić, urednik srpskog radio programa "Gedža plus", Milan Pualić kao kandidat Srpske radio grupe, profesor matematike Jovan Banjanin kao kandidat Kulturnog kluba "Sveti Sava", te psiholog i koreograf Slobodan Benđo.

Na sastanku u Grinzboru kojim je predsedavao sveštenik jerej Vladislav Šipovac, pored pojedinaca, prisustvovali su i delegati iz Omladinskog kluba "Branko Radičević", Srpske penzionerske grupe "Kralj Petar" u Sent Albansu, organizacije Slobodni mirijani, Srpske grupe sa radija 3ŽZ, Srpskog četničkog pokreta Viktorije, Srpskog socijalnog servisa iz Sent Albansa, Srpskog ribarskog društva, Fudbalskih klubova "Srbija" i "Sinđelić", Crnogorskog društva "Njegoš", crkve Sveti kralj Stefan Dečanski te sveštenici i članovi uprava CŠO iz Rokbenka, Sent Albansa, Grinzbora, Kizboroa iz Džilonga.

 

Benđo: "Pripadam celoj zajednici"

Slobodan Benđo istakao je da na mestu predstavnika srpskih iseljenika treba da bude osoba, koja neće biti uključena u aktuelne podele u srpskoj zajednici. Kao koreograf uključen u rad više folkornih grupa u Melburnu i Džilongu, Benđo je smatra da bi mogao da pomogne u poboljšanju komunikacije ovdašnjih organizacija, crkveno-školskih opština i matice.

 

– Do sada su se predstavile organizacije svaka na svoju stranu. Kao dete, prolazeći kroz ratnu golgotu zavoleo sam svoj narod. Ovdašnje organizacije su toliko zavađene, podeljeni ste na četnike, partizane, slobodne, neslobodne i šta sve još ne…Verujem da mogu da budem most koji će pomoći boljoj saradnji. Ne treba nam kandidat koji će zastupati samo deo zajednice. Pripadam celoj zajednici i prema svima sam isti, poručio je između ostalog Benđo.

 

Sa sastanka u Grizborou

 

 

Za razliku od izbora u Sidneju, kandidatima u Melburnu bilo je omogućeno da svoje pismene biografije dostave do početka izbora ili se usmeno predstave prisutnima. Takođe kandidati nisu bili uslovljavani za izbor po broju godina provedenih u dijaspori, stručnoj spremi ili veri.

 

Glasali svi prisutni

– Imamo preko 40 srpskih organizacija koje su registrovane u Viktoriji. Da li one imaju pravo glasa. Treba da odlučimo koliko predstavnici ovih organizaicja mogu da imaju, jedan ili dva glasa. I one ogranizacije koje nisu ovde, imaju pođednako pravo da glasaju. Možda su iz nekog razloga odsutni, sugerisao je Milan Pualić. Čedomir Vulović iz Srpskog četničkog pokreta tražio je da samo delegati predstavnici organizacija imaju pravo glasa a ne i prisutni pojedinci.

 

– Na prošlom sastanku zatraženo je da se jave organizacije sa kadnidatima. Nisu se javili. Svi su obavešteni o sastanku putem medija, pojasnio je jerej Šipovac.

 

– Oni koji su želeli došli su na sastanak, dodao je sveštenik Dušan Rakić.

 

Psiholog za izbeglice

Slobodan Benđo rođen je 22. avgusta 1979. godine u Konjicu, usled ratnih dešavanja napušta svoje rodno mesto. Od 1998. godine živi u Melburnu i radi kao koreograf u kulturno-umetničkim društvima "Branko Radičević" iz Džilonga, folklornoj grupi "Morava" iz Sent Albansa pri crkvi Sveti Đorđe i KUD "Vojvodina".

 

Diplomirao je psihologiju 2006. godine na Viktorija Univerzitetu gde je odbranio magistarsku tezu na temu "Trauma i tretman izbeglica adolescentskog uzrasta". Diplomirao je kineski jezik na Nankai Univerzitetu 2008. godine. Radio za Olimpijski komitet Srbije na Olimpijadi u Pekingu. Govori srpski, engleski i kineski jezik, stoji u biografiji Slobodana Benđe dostavljene "Vestima".

Pošto je utvrđena izborna komisija, prisutnima su se predstavili kandidati, nakon čega je tajnim glasanjem od 48 prisutnih članova zajednice izabran delegat.

 

Većinom glasova prisutnih, odlučeno je da svaki pojedinac, bez obzira da li je na sastanak delegiran kao predstavnik organizacije, ima jedan glas.

 

Izbor delegata odlučen je u drugom krugu, u koji su ušli Slobodan Benđo i Milovan Aranđelović koji su imali najviše glasova.

Većinom glasova odlučeno je da svi prisutni na sastanku, kako je utvrđeno predlogom Ministarstva za dijasporu, imaju pravo glasa, bilo da su pojedinci ili predstavnici organizacija.

U prvom krugu glasanja od 46 glasova Milovan Aranđelović osvojio je 11 glasova, Milan Pualić 8, Jovo Banjanin 1, Slobodan Benđo 20, Radivoje Pantić 5 i jedan listić je bio nevažeći.

 

U drugom krugu pobedio je Slobodan Benđo sa 28 glasova dok je drugi kandidat Aranđelović osvojio 15 glasova prisutnih.

– Planiram da sada sazovem sastanak svih predstavnika ovdašnjih organizacija, gde bismo došli do programa koji ću zastupati u otadžbini.

 

Da li je to pitanje penzija, prava na izbore, ovdašnje organizacije će o tome odlučiti, a ja ću to zastupati na Skupštini dijaspore.

 

Izabran sam kao kandidat zajednice, svestan sam obaveza i rizika koji nosi uloga delagata zajednice. Iza mene niko ne stoji i služiću isključivo ciljevima zajednice, a ne pojedinaca ili nekih organizacija, poručio je Benđo posle izbora.
 

Predstavnici Australije

Sveštenik Saša Stojanović iz CŠO "Sveti Sava" u Pertu, nedavno je izabran za predstavnika iseljenika za Zapadnu Australiju, Severnu Teritoriju i Južnu Australiju, čulo se na sastanku u Melburnu. U nedelju u Sidneju je izabran Dragan Milovanović za područje NSW, Kvinslenda, Australijske Prestone Teritorije i Novog Zelanda.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here