MN Press
Ilija Belošević

Edukativni skup UK Košarkaške lige Srbije, održan proteklog vikenda na Staroj planini doneo je veoma važna predavanja za što bolji i efikasniji rad sudija, delegata, kontrolora, trenera i službenih predstavnika klubova u nastupajućoj sezoni elitnog domaćeg takmičenja.

Posebnu pažnju privuklo je izlaganje najuspešnijeg srpskog sudije, Ilije Beloševića, na temu tumačenja kako novih, tako i generalno, pravila košarkaške igre.

Koliko ovakva vrsta edukacije zaista znači i trenerima i sudijama, kako bi se uz detaljna objašnjenja i interakciju smanjila nerazumevanja određenih odluka kroz sezonu, posvedočio je njihov gromoglasan aplauz namenjen Beloševiću. Sudije su, kao i novinari, neretko dežurni krivci, a ovo je bila retka i lepa prilika da čujemo stručno mišljenje, a zatim i utiske srpske arbitarske perjanice.

– Istakao bih zadovoljstvo što je KLS omogućila da se sudije i treneri nađu na jednom mestu i da kroz razmenu mišljenja ukažu jedni drugima na ono što nedostaje obema stranama za bolje razumevanje na terenu – istakao je Ilija Belošević i dodao:

“Posle predavanja prišlo mi je nekoliko trenera i reklo da nisu znali koliko je naš posao zaista zahtevan. Koliko oni rade skautinge, toliko i mi sudije pred svaku utakmicu pravimo analize, kako ekipa, tako i trenera. Razjasnili smo neke situacije, na primer, da sudija koji je najbliži nije uvek odgovoran za donošenje odluke. Približili smo stavove, a sve u korist srpske košarke.”

Po Beloševićevom mišljenju ovakvi seminari i razgovori trebalo bi da se organizuju češće. 

“Idealno bi bilo da se sastajemo i pred Super ligu, ukoliko ima dobre volje, a siguran sam da je uvek ima. Da ponovo razmenimo mišljenja, vidimo gde smo grešili i jedni i drugi i na taj način pokušamo da ispravimo sve to pred samu završnicu lige.”

Proslavljeni sudijski internacionalac se vrlo rado stavio na raspolaganje KLS za edukaciju i rad sa mlađim sudijama.

– Imam jednu zemlju, za mene je Srbija sve na svetu. Pošto sam na kraju karijere, uvek sam tu da kroz edukaciju pomažem mladim sudijama na terenu i van njega. Ma šta se pričalo, Srbija sada ima plejadu mladih koji tek dolaze. Spomenuću, po mom mišljenju, sigurno najtalentovanijeg sudiju u Evropi, Uroša Nikolića, a tu je i Stefan Ćalić. U ovom talasu sigurno imamo još četvoricu, petoricu, koji bi mogli da sude u Evroligi, ali na njima je da rade, a na nama starijima je da im pomognemo. Takođe, na svima vama je da skinete breme sa njihovih leđa da rade svoj posao najbolje što umeju – poručio je Ilija Belošević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here