Tanjug/AP
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

Belorusija je postala država-partner BRIKS, saopštio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

– Postali smo partneri – to je obavezan korak pre ulaska u ovaj klub – rekao je Lukašenko u intervjuu za rusku “Izvestiju”.

Kako je istakao, 13 država su postale partneri BRIKS-a. Predsednik Belorusije rekao je da je Zapad pokrenuo „sumanutu kampanju“ protiv BRIKS-a kako bi umanjio status te organizacije.

– Neki su najavljivali ulazak u BRIKS, a onda su napravili pauzu. To takođe znači da je pokrenuta mahnita kampanja protiv BRIKS-a. SAD, kolektivni Zapad… pokrenuli su borbu za smanjenje statusa BRIKS-a. Primere znamo. Neću imenovati te zemlje, jer one mogu da kažu da to nije tako – istakao je on.

Lukašenko je objasnio da su to zemlje sa kojima Rusija i Belorusija imaju dobre odnose.

– Postoji pritisak: Ako ste u BRIKS-u, onda nećemo trgovati sa vama, nećete dobiti investicije, kredite, mi ćemo vam stvarati poteškoće i poteškoće – rekao je Lukašenko.

Istovremeno, beloruski predsednik je izrazio izvesno razočarenje što BRIKS ne prima nove članice.

– Zašto druge države nisu primljene u BRIKS? Zašto Turska nije primljena. Jedini član NATO koji je pokazao interesovanje. To je velika država, snažna ekonomija. Zašto ih nisu primili? Oni su smislili ovo „čistilište“ u obliku partnera – istakao je on.

Šesnaesti Samit BRIKS-a, koji je ključni događaj ruskog predsedavanja, održava se u Kazanju od 22. do 24. oktobra. Na Samitu BRIKS-a u sredu je usvojena zajednička Kazanjska deklaracija.

Asocijaciju su 2006. godine osnovali Brazil, Indija, Kina i Rusija, a 2011. im se pridružila i Južnoafrička Republika. Od 1. januara ove godine, punopravni članovi grupe postali su Egipat, Etiopija, Iran i UAE.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here