Beguncu narušeno zdravlje

0

Predsednik Ekvadora Rafael Korea izjavio je da Velika Britanija može da reši slučaj osnivača sajta Vikiliks, Džulijana Asanža, "već sutra, ako hoće, kad bi mu dozvolila da bezbedno napusti zemlju".
Asanž neće napustiti ekvadorsku ambasadu u Londonu sve dok ne dobije garancije da neće biti izručen vlastima SAD, saopštila je Dženifer Robinson, njegov advokat. Ona nije mogla da precizira kada bi Asanž mogao da izađe iz ekvadorske ambasade.
"Izaći će onda kada bude moguće da se pregovara o uslovima za njegov izlazak, a politički azil, koji ga štiti od ekstradicije, bude poštovan", navela je ona i dodala da "toga još nije došlo".
Ona je ukazala da za sada nije jasno kada bi njegov pravni tim mogao da započne pregovore za njegov izlazak.
U izjavi australijskim medijima, ona je rekla da je dvogodišnji boravak u zatvorenom prostoru značajno uticao na Asanžovo zdravstveno stanje, ali nije navela o kojim zdravstvenim problemima je reč. Pri tom je potvrdila da su britanske vlasti odbile zahtev da se Asanžu omogući bolničko lečenje.
"Ako bi morao da napusti ambasadu zbog bolničkog lečenja, on bi bio onda uhapšen", rekla je Robinsonova.

 

Tvrdi Englezi
Britanski Forin ofis je već nagovestio da stav tog ministarstva u vezi s Asanžovim slučajem nije promenjen, a da je, kao i do sada, posvećeno pronalasku diplomatskog rešenja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here