Beda pritiska strance

0

Ko je rođen u inostranstvu, znatno više je pogođen siromaštvom nego prosečan stanovnik Švajcarske. Posebno narodi koji dolaze iz zemalja izvan starog kontinenta sa 17 odsto pokazuju najvišu kvotu siromašnih, ali i Švajcarci rođeni u inostranstvu nisu pošteđeni bede, piše "20 minuta".
Kao siromašan se tretira onaj ko nema dovoljno sredstava da bi mogao da kupi potrebnu robu i plati usluge za socijalno integrisan život. U 2012. godini je u Švajcarskoj živelo 7,7 odsto stanovništva ispod ovog egzistencijalnog minimuma.
Kod stranaca koji žive u Švajcarskoj stopa siromaštva je blizu 10 odsto, dok je kod Švajcaraca ona sedam procenata, pokazuju najnovije brojke Saveznog zavoda za statistiku. Posebno je visok rizik za osobe koje su rođene u inostranstvu, ali to nije mimoišlo ni švajcarske državljane. Skoro 12 odsto njih je 2012. godine živelo siromašno, dok je kod Švajcaraca koji su rođeni u zemlji takvih bilo 7 odsto.
Najsiromašniji su ipak državljani zemalja izvan Evrope ( 17 odsto), koji su po niskom životnom standardu daleko nadmašili građane iz 27 zemalja EU i EFTA – članica (devet odsto), kao i stanovnike drugih evropskih država ( 5,4 odsto).
 

Crnče samohrane majke
Statistika je pokazala i da samohrane majke migrantskog porekla sa detetom starosti do 6 godina rade u proseku 11 sati nedeljno duže nego žene u sličnoj životnoj situaciji koje nisu migrantkinje.
Ove druge se posvećuju znatno duže porodici i kući, naime, 72 sata u odnosu na 44 sata koliko mogu da provedu migrantkinje. Osim toga, strankinje rade duplo duže puno radno vreme nego žene bez migrantskog porekla. I još jedno je pokazala najnovija statistika: Prekid trudnoće kod migrantkinja je sa 9,6 odsto dvostruko češći, nego kod Švajcarkinja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here