Bečka premijera “Vasionske žene”

0

Svetlana Matić i Milena Savić Mikaleto
 

Kroz program je prisutne vodila profesor Svetlana Matić, ističući da su ovakva okupljanja i druženja poštovalaca književne reči prilika da se bolje međusobno upoznaju i sarađuju. Napomenula je da su pesme Milene Savić tematski raznolike, duboko emotivne i skreću pažnju čitaoca, s obzirom na to da su pisane razumljivim i jednostavnim stilom.

 

Poezija koja se uvlači u dušu: Autorka čita svoje stihove

Autorka je istakla da je pisanje ispunjava, a da je po nagovoru poznanice Zorke Čordašević počela da piše. Ona je 23 godine živela u Frankfurtu, a nedavno se preselila u Beč.

 

Srpska književna radionica ju je 2009. godine nagradila trećom nagradom za dečju poeziju. Milena je napomenula da joj nagrada Druga srebrna lira, koju je dobila 2011. godine u Frankfurtu, izuzetno važna.

 

Zajedno sa glumcem Milinkom Ametovićem Beganovićem, otpevala je splet narodnih pesama i time pokazala i svoj muzički talenat.

 

Gordana Pavlović, recenzent knjige "Vasionska žena", između ostalog naglašava:

– Čitajući njene stihove shvatila sam da Milena čvrsto stoji na nogama, možda čak i previše, obraćajući pažnju na svaku sitnicu stvarnosti. Pesme su joj šarolike, pokrivaju sve teme i tematike i samim tim su sveobuhvatne. Ona u naizgled bezazlenim stvarima vidi mnogo dublje i mnogo veće stvari, na koje mnogi ne bi obratili pažnju. Pesme su surovo realne, ali pisane su velikim emocijama. Ona nije opterećena rimom, već lagano klizi iz stiha u stih, noseći poruku o tome kolika je potreba svih nas za ljubavlju.
Pavlovićeva navodi da se Milenina poezija polako uvlači u dušu, poput broda koji je prošao strašnu oluju i uplovljava u mirnu luku.

 

Znali su i da zapevaju: Učesnici književne večeri
 

– Tu u našim srcima Milenine pesme će naći svoje utočište i probuditi ono najbolje u nama.

 

Pesma za Jovicu

Pored velikog broja bečkih pisaca, ovoj književnoj večeri prisustvovali su i Mirel Tomas, predsednica udruženja Bečke poete, Vesna Klinger, potpredsednica udruženja Ostra, Ratko Antonijević, predsednik Internacionalne kulturne zajednice, koji je jednu svoju pesmu posvetio velikom kompozitoru Jovici Petkoviću, a koju je ovom prilikom pročitala njegova unuka Biljana Svirkol.

 

O ljubavi s ljubavlju

Svetlana Matić je pozvala prisutne da 24. oktobra u 19 sati dođu na promociju knjige "O ljubavi s ljubavlju", koju je priredila zajedno sa poznatim aforističarem i satiričarem Aleksandrom Čotrićem.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here