Beč bio kolevka srpskog preporoda

0

Ambasador Austrije u Srbiji dr Johanes Ajgner posetio je Loznicu i obišao spomen-kosturnicu na Gučevu. Delegaciju je primio gradonačelnik Vidoje Petrović.
– Drago mi je da sam posetio ovaj značajni zajednički spomenik na Gučevu. Istorija nas je ponekad razdvajala, ali Vuk Karadžić je primer da nas je istorija i spajala, a Beč je tada bio kolevka srpskog preporoda. Spaja nas i zajednička budućnost u Evropskoj uniji. Austrija svakako podržava Srbiju na putu ka EU, podržali smo početak pregovora o pristupanju i želimo i dalje da je podržimo na tom putu – rekao je ambasador koji je prvi put posetio loznički kraj i izrazio želju za saradnju sa svim regionima u Srbiji.

Bogat doček
Ambasador je na Gučevu video poletanje paraglajderista, a članovi lokalnog auto-moto kluba su ga u džipu provozali po planini. Posle toga posetio je spomen-kuću Vuka Karadžića, saborište i Muzej jezika i pisma u Tršiću.

 

Gradonačelnik Petrović podsetio je da Srbija ove godine obeležava stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata, i bitaka na Ceru i Gučevu, i da je veoma zadovoljan što je dr Ajgner posetio ovaj kraj i sada zajedno obilaze znamenita mesta.
– Blizu 300.000 Srba radi u Austriji, a iz Loznice i susednih opština gotovo 3.500 ljudi i o tome smo razgovarali – rekao je Petrović na Gučevu.
Ambasador je obišao spomen-kosturnicu na Gučevu koju je započela austrougarska vojska svojim izginulim vojnicima u vreme okupacije tokom Prvog svetskog rata, ali je nije završila. Udruženje srpskih rezervnih oficira i ratnika je spomen-kosturnicu završilo 1929. godine, a u njoj su pored posmrtnih ostataka srpskih vojnika sahranjeni i posmrtni ostaci pripadnika neprijateljske vojske. Inače, na Gučevu je Srpska vojska od 6. septembra do 12. novembra 1914. godine vodila žestoke borbe protiv brojnije i tehnički nadmoćnije austrougarske armade u sklopu Bitke na Drini.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here