Tanjug/AP
Vladimir Putin i Si Đinping

Kada Amerikanci biraju svog sledećeg predsednika, izbori se uvek pažljivo prate širom sveta. Postoji bezbroj načina na koje američka spoljna politika – i akcije Bele kuće – utiču na različite delove planete.

BBC dopisnici iz različitih zemalja objasnili su zašto ovi izbori mogu da donesu velike promene i u njihove kuće.

Dopisnik iz Rusije: Rusi će tražiti nestabilnosti

Zamislite da ste Vladimir Putin. Koga biste više voleli u Beloj kući? Čoveka koji vas je nazvao „ubicom“ i obećao da će stati uz Ukrajinu? (to je Džo Bajden).

Ili kandidata koji je kritikovao američku vojnu pomoć Kijevu i rekao da će ohrabriti Rusiju da radi „šta dođavola hoće“ bilo kojoj zemlji članici NATO koja ne ispunjava smernice za potrošnju na odbranu (Donald Tramp).

Uvek željan da iznenadi, lider Kremlja je ranije ove godine izjavio da bi zapravo više voleo da Džo Bajden zadrži svoj posao zbog njegove „predvidlivosti“.

Takvu javnu podršku, međutim, treba uzeti sa izuzetno velikim zrnom ruske soli. Moskva će izbor NATO-skeptika i Ukrajina-skeptika za predsednika SAD verovatno posmatrati kao dobitnu kombinaciju.

Međutim, nema tu garancije za Moskvu. Kremlj je ostao razočaran prvim Trampovim predsedništvom, kaže dopisnik BBC.

Godine 2016. jedan ruski zvaničnik mu je, piše, priznao da je proslavio pobedu Trampa uz cigaru i flašu šampanjca. Ali šampanjac je izvetrio. Ruske vlasti su očekivale poboljšanje rusko-američkih odnosa – što se nikad nije ostvarilo.

Ko bi rekao da drugo Trampovo predsedništvo ne bi ostavilo Moskvu jednako razočaranom.

Ko god da pobedi u trci za Belu kuću, ruske vlasti će pomno pratiti znake postizborne političke nestabilnosti i polarizacije u Americi i tražiti načine da izvuku korist.

Dopisnica iz Kine: Najveće razlike su oko Tajvana

Oba kandidata se bore da budu strogi prema Pekingu i vode sličnu ekonomsko-politiku borbu protiv rasta Kine, uključujući podizanje carina na jeftinu kinesku robu. Ali, imaju veoma različite pristupe suočavanju sa regionalnim uticajem Kine.

Bajden je ojačao odnose tamo, u nadi da će ujedinjeni front poslati jasnu poruku Pekingu koji je sve nasilniji. Kada je bio predsednik, Tramp se manje fokusirao na to da bude državnik, a više na ono što je video da je „najbolji dogovor“. Zapretio je da će ukloniti američke trupe iz Južne Koreje ukoliko Seul ne plati Vašingtonu više novca.

Najveća razlika između njih je na Tajvanu.

Bajden je u više navrata ponovio obećanje da će stati u odbranu samoupravnog ostrva ako predsednik Si ispuni obećanje da će ponovo ujediniti Tajvan sa kopnom, silom ako bude potrebno.

Tramp je optužio Tajvan da podriva američka preduzeća i izrazio je protivljenje američkom zakonu kojim se tamo šalje pomoć. To je navelo neke da se zapitaju da li bi on bio voljan da pritekne u pomoć Tajpeju ako bude potrebno, piše BBC.

Kada građani SAD glasaju, malo je verovatno da će Kina imati favorita u borbi. Po mišljenju Pekinga, nepredvidivi Tramp bi mogao da oslabi i podeli američke saveznike u regionu – ali bi takođe mogao da stvori još jedan trgovinski rat.

Ali, oni neće biti previše zainteresovani ni za još četiri godine Bajdena. Veruju da njegovi savezi imaju potencijal da stvori novi hladni rat.

Dopisnik iz Ukrajine: Visoki ulozi

Možda nema strane zemlje kojoj su američki izbori važniji od Ukrajine.

Svi znaju da je podrška SAD u obliku novca i oružja bila od vitalnog značaja za održavanje ukrajinskih ratnih napora. Malo ko veruje da bi Evropa mogla brzo ili lako da ispuni bilo kakav jaz.

Međutim, u Kijevu je većina ljudi manje fokusirana na detalje kampanje nego što biste očekivali. To je zato što je, kako je dopisniku jedna osoba rekla, novembar daleko. Sve je veća zabrinutost jer su gradovi izloženi napadima ruskih bombi, dok se ukrajinske snage bore da spreče napredovanje Rusije.

Oni su veoma svesni šta se govori o Ukrajini tokom kampanje. Kada je reč o Donaldu Trampu, ovdašnji analitičari znaju da je govorio o okončanju rata i smanjenju pomoći. Dok se neki plaše da bi mogao da natera Ukrajinu na dogovor koji joj se ne dopada, stručnjaci upozoravaju da je važno šta neko radi na funkciji, a ne šta kaže tokom kampanje ili debate.

I postoji razumevanje da čak ni pobeda Džoa Bajdena neće sprečiti izazove, s obzirom na to koliko je vremena bilo potrebno da Kongres usvoji poslednji paket pomoći.

Dakle, ulozi za Ukrajinu su veliki, ali ona ostaje samo posmatrač, a nepredvidivost je nešto sa čime su Ukrajinci odavno naučili da žive.

Dopisnica iz Izraela: Više Izraelaca podržava Trampa nego Bajdena

Predsednik Bajden je snažno podržao Izrael nakon šokantnih napada 7. oktobra i nastavio da snabdeva zemlju oružjem iako je postao kritičniji prema borbama i velikom broju ubijenih palestinskih civila.

Sve u svemu, ankete pokazuju da veći udeo Izraelaca-jevreja smatra da bi Tramp bio bolji za Izrael od Bajdena. Većina ne odobrava Bajdenovo viđenje rata. A većina Palestinaca smatra da on ne vidi njihovu patnju.

Izraelci se pozitivno sećaju kako je Tramp formalno priznao Jerusalim kao njihov glavni grad i sklopio nove sporazume o uspostavljanju diplomatskih veza između njihove zemlje i arapskih država.

On podržava rat u Gazi, ali je takođe pozvao Izrael da „završi s tim“, tvrdeći da je njegov imidž narušen.

Dok Palestinci ne vide malo nade u drugom Bajdenovom mandatu, sa Trampom bi im moglo biti još gore, piše BBC. Bivši predsednik je obećao, ako bude izabran, da će prekinuti svu američku pomoć Palestincima.

Dugoročno gledano, predsednik Bajden nastavlja da podržava rešenje sa dve države, iako nije dao konkretan plan za njegovo postizanje. Tramp je doveo u pitanje održivost nezavisne palestinske države.

Uobičajeno je mišljenje da bi izraelski premijer Benjamin Netanjahu želeo da Tramp ponovo bude na vlasti. Međutim, kaže se da mu bivši predsednik zamera što je priznao Bajdenovu pobedu 2020. godine.

1 COMMENT

  1. Ipak je vrlo jasno samo jedno: Netanjahu i Izraelci nadaju se pobedi Donalda. Fini neki ljudi. Ako Donald Duck Trump pobedi – onda na miru mogu da nastave sa klanjem dece i neduznih ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here