Banke pune otrovnih zajmova

0

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Veselin Pješčić izjavio je da je, prema poslednjim podacima, udeo loših kredita u Srbiji 22,9 odsto.
On je poručio da u narednom periodu očekuje da će se aktivno rešavati taj problem, jer je smanjenje nenaplativih zajmova osnov za veće kreditiranje banaka.
"Ono što nas, kao i ministarstva finansija i privrede ohrabruje, jeste spremnost da se u narednom periodu radi na rešavanju ovog problema. Tu je moguća tesna saradnja kako bi se oslobodio potencijal koji je sada zbog visokog udela loših kredita zarobljen u bankarskom sektoru", istakao je Pješčić u izjavi Tanjugu i dodao da bi to predstavljalo osnov za novi kreditni rast u narednom periodu.
Govoreći o najavljenom formiranju fonda koji bi kupovao nenaplative kredite, on kaže da još nisu u potpunosti poznata zakonska rešenja. Generalna namera je, objašnjava on, da formiranje fonda u formalno pravnom smislu bude u rukama države koja bi postavila sistemski okvir, dok bi on bio u vlasništvu privatnih kompanija koje bi investirale u kupovinu nenaplativih kredita.
"Jedna od stvari na kojima su banke insistirale jeste princip odgovornosti da one dobrovoljno prodaju deo nenaplativih kredita tom fondu i to bi trebalo da bude minimum koji bi trebalo da se nađe u zakonu”, rekao je Pješčić.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here