Balkanska imena

0

Najzastupljenije muško ime u Srbiji u poslednjih 100 godina je Dragan, a žensko Milica. Najčešća prezimena su Jovanović i Petrović.

SRBIJA
x Dragan, Milan i Aleksandar
x Milica, Jelena i Marija

HRVATSKA
x Luka, Ivan i Marko
x Lana, Mia i Lucija

FEDERACIJA BiH
x Amar, Tarik i Vedad
x Amina, Lamija i Ajna

REPUBLIKA SRPSKA
x Luka, Stefan i Nikola
x Marija, Milica i Ana

CRNA GORA
x Nikola i Marko
x Jelena i Milica

MAKEDONIJA
x Aleksandar, Zoran i Nikola
x Marija, Biljana i Elena

SLOVENIJA
x Luka, Nik i Žan
x Eva, Sara i Lara

Najveći broj dečaka koji je rođen poslednjih 20 godina nosi ista imena kao bebe rođene u 19. veku, jer se njihovi roditelji najčešće odlučuju za imena svetitelja i srednjovekovnih vladara Srbije. U Beogradu živi najviše Aleksandara, dok u Novom Sadu ima najviše Milana. Ivan je najčešće ime u Subotici, dok u Novom Pazaru ima najviše Edina.
Ime Milica, koje godinama ne izlazi iz mode, najčešće je žensko ime u čak 84 opštine u Srbiji. Dragan, iako posustaje kad su u pitanju najmlađi građani Srbije, i dalje je najčešće u skoro 80 mesta.
U Francuskoj, prema zakonu, detetu možete da date ime samo sa liste dozvoljenih imena, dok su u Nemačkoj izmišljena imena zabranjena. Kod nas je u Porodičnom zakonu propisano da se detetu ne sme dati pogrdno ili ime koje nije u skladu sa običajima sredine. Ipak, matičari su procenili da roditelji mogu dati i imena: Dinarko, Brus Li, Gricko, Edip, Ruzvelt, Ronaldo, Tarzan, Oblak, Bogorodica, Odiseja, Paloma…
Stručnjaci upozoravaju da moda da se deci daju neobična i komplikovana imena, koja je zahvatila ceo svet, nastala zato što roditelji svoju decu doživljavaju kao brend! Kao što velike kompanije stavljaju svoje inicijale na svaki svoj proizvod, jer veruju da će se on tako bolje prodavati, tako i roditelji žele da potomku daju osećaj posebnosti i prednosti.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here