Bajkeri “štite” slobodu

0

Bajkeri se tužbom bore protiv novog zakona koji ograničava slobodu u društvu
 

Ovo je pred sedmočlanim sudskim većem u Kanberi odbacio advokat Majkl Sekston, koji zastupa državu, ističući da je svrha zakona zaustavljanje kriminala, a ne da naškodi pravima pojedinca.

– Jasno je da zakon ide na prevenciju kriminalnih aktivnosti, tako što zabranjuje kontakt između kriminalaca ili drugih osoba podložnih kriminalu – rekao je advokat.
On je sudijama sugerisao da bi trebalo da odbace kritike Komisije za ljudska prava, po kojima bi ovim bila ugrožena sloboda govora i udruživanja.

Zakon je usvojen s namerom da razbije organizovani kriminal i to tako što proglašava ilegalnim svako "stalnije udruživanje" sa bilo kim ko je osuđen za krivično delo. Primena počinje najpre upućivanjem službenog upozorenja od strane policije. Propisi su usvojeni prošle godine, nakon više desetina oružanih napada iz vozila u pokretu na ulicama jugozapada Sidneja.

Pod "stalnijim udruživanje" podrazumevaju se i direktan susret ili povezivanje na društvenim mrežama, kao što su Fejsbuk i Tviter, s najmanje dva kažnjavana prekršitelja i u najmanje dva slučaja.

Šef "Nomada" Slimen Tadžur (34), takođe bajker Džastin Hotorn i Čarli Forster, 21-godišnjak, intelektualno zaostao u razvoju, osuđen zbog udruživanja sa sitnim džeparošima u Inervelu, krenuli su u pravnu bitku na Vrhovnom sudu. Njihovi pravnici ističu da je zakon loš jer se suprotstavlja pretpostavljenim ustavnim slobodama udruživanja, a takođe da se njime osoba osuđena za minorna dela može sprečiti da razgovara s drugima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here