Tanjug/AP
Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden razvio je novi plan za Ukrajinu pre odlaska sa funkcije, piše portal “Konverzejšn”.

U članku se navodi da šef Bele kuće želi da ostavi za sobom nasleđe, a napredak u podršci Ukrajini mogao bi da bude njegova „poslednja pobeda“ koja će se pamtiti.

„Prvo, on želi da snažno poruči da će SAD podržavati Ukrajinu. Kamen-temeljac ovoga bio je sastanak u Beloj kući prošle nedelje između Bajdena, Harisove i Zelenskog“, smatraju autori članka.

Time Bajden želi da pokaže da Kijev ostaje glavni prioritet za Vašington. Istovremeno, on želi da stvori sliku da će se američka podrška nastaviti i na način da Tramp neće moći da je ignoriše, navodi se u članku. Drugo, Bajden nastavlja da radi na izdvajanju vojne pomoći Ukrajini, dodaje portal.

Bajden je nedavno najavio povećanje vojne pomoći Ukrajini u vidu paketa od 8 milijardi američkih dolara. Sredstva će obezbediti novo oružje za jačanje ukrajinskog kapaciteta za udare dugog dometa, što takođe sugeriše da Bajden odobrava ofanzivniju taktiku protiv Rusije, a ne isključivo odbranu kratkog dometa – iako Vašington trenutno ne dozvoljava Ukrajini da ispaljuje rakete dugog dometa duboko u teritoriju Rusije.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje situacije, direktno uključuju zemlje NATO u sukob i predstavlja „igranje vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here