Tanjug/AP
Džo Bajden i Benjamin Netanjahu

Predsednik SAD Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu su danas razgovarali prvi put posle sedam nedelja, u trenutku dok Izrael proširuje svoju kopnenu invaziju Libana i razmatra kako da odgovori na nedavni napad Irana.

Prema rečima Bele kuće potpredsednica i kandidatkinja demokrata na predsedničkim izborima Kamala Haris je prisustvovala razgovoru dvojice lidera.

Netanjahuov kabinet je u međuvremenu potvrdio da je on nedavno razgovarao sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom. Prema Netanjahuovoj kancelariji, on je nazvao Netanjahua prošle nedelje i „čestitao mu na intenzivnim i odlučnim operacijama koje je Izrael izveo protiv Hezbolaha“.

Razgovor Bajdena i Netanjahua dolazi u trenutku rastuće Bajdenove frustracije premijerom, kako rastući sukob na Bliskom istoku dodaje nova pitanja američkim izborima sledećeg meseca.

Neki arapsko-američki glasači u ključnoj državi Mičigenu a i drugde, prete da će uskratiti podršku demokratama zbog svog nezadovoljstva vođenjem rata u Gazi od strane administracije. Tramp je sve više kritikovao Haris i Bajdena zbog njihovih spoljnopolitičkih odluka.

Netanjahu je u više navrata ignorisao pozive Bajdenove administracije na prekid vatre. Oni bi barem privremeno zaustavili borbe u Gazi, omogućili oslobađanje oko 100 talaca koje Hamas drži od napada na Izrael 7. oktobra i zaustavili bi se sve veći sukob Izraela i Hezbolaha u Libanu.

Izrael debatuje o tome kako da odgovori na iranski raketni napad od 1. oktobra. Bajden je pozvao Izrael da razmotri alternative udaru na iranski naftni sektor. Takav napad bi mogao uticati na globalno tržište nafte i podići cene goriva.

Drugi Netanjahuovi izbori kreću se od uglavnom simboličnog udara sličnog onome kako je Izrael odgovorio nakon što je Iran lansirao rakete i napao dronove u aprilu na Izrael.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan danas je trebalo da se sastane sa ministrom odbrane Lojdom Ostinom, ali su Izraelci odložili posetu, rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing.

Razgovor dvojice lidera dolazi dan nakon što je iz nove knjige novinara Boba Vudvorda „Rat“ otkriveno da je Bajden privatno pokazao svoju frustraciju i nepoverenje u vezi Netanjahua.

Prema navodima iz knjige Bajden je rekao da oseća da ga je Netanjahu „redovno lagao“. Vudvord navodi da mu je „Bajden rekao da je nemoguće da se uništi Hamas, preteći i privatno i javno da će uskratiti isporuku američkog oružja“. Bela kuća je odbila da komentariše te navode.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here