Avion leteo četiri sata posle poruke?

0

Američki "Vol strit džurnal" piše da istraga sumnja da je malezijski avion leteo oko četiri sata posle poslednjeg kontakta. Ministarstvo saobraćaja je ovo demantovalo.
Međutim, pomenuti list je do svog zaključka došao na osnovu podataka iz motora aviona koji se "automatski zapisuju i prenose do zemlje, odnosno do hangara za održavanja letelica, kao deo rutinskog programa održavanja". Istrage avijacije i nacionalne bezbednosti veruju da je avion leteo ukupno pet sati, na osnovu podataka preuzetih i poslatih automatski na zemlju iz boinga 777, kao "deo rutinskog održavanja i praćenja programa rada motora", navodi "Vol strit džurnal".
Monitoring sistem motora u kokpitu aviona koje ostavlja proizvođač, kompanija Rols-Rojs, periodično šalje nizove podataka o stanju motora, operacijama i pokretima aviona, održavanju na terenu.
"Nastavljamo da pratimo situaciju i nudimo Malezijan erlajnsu našu podršku", rekao je predstavnik Rols-Rojsa bez davanja daljih komentara, navodi "Vol strit džurnal".
Izveštaj američkih istražitelja uključenih u istragu o tome gde je nestao avion sa leta od Kuala Lumpura do Pekinga pre šest dana, pokrenuo je pitanja zašto bi boing 777 leteo bez kontakta sa kontrolorima i da li je uopšte bilo nekoga u kontroli leta u to vreme, da li je pilot ili neko drugi u letelici "namerno" onemogućio radio-vezu iz kabine aviona da bi izbegao otkrivanje, a zatim preusmerio letelicu.
Avion je nestao samo nekoliko sati pošto je poleteo iz Kuala Lumpura. Kada je iščezao, leteo je na istok preko Južnog kineskog mora. Potraga za njime sada obuhvata 92.600 kvadratnih kilometara jugoistočne Azije, a u sredu se proširila ka Indiji. Avion na letu MH370 nestao je s civilnih radarskih ekrana u 01.30 u subotu, dok je bio na visini oko 10.600 metara iznad Tajlandskog zaliva. Posada nije proglasila uzbunu, niti je javila bilo šta što bi ukazivalo da je imala problema.

 

Kinezi
Dve trećine putnika tog aviona su bili Kinezi, zbog čega je vlada u Pekingu pojačala pritisak na zvaničnike Malezije da reše misteriju nestanka.
U međunarodnu potragu bez presedana po obimu uključena su 43 broda i 39 aviona iz osam zemalja.

 

Teorije zavere
Među teorijama o sudbini putnika i aviona, pojavila se i ona po kojoj su zaposleni u teksaškoj firmi Friskejl iskoristili neko nepoznato elektromagnetsko oružje kojim su letelicu učinili nevidljivom za radare. Po drugoj, avion je eksplodirao usred leta, a olupina nije pronađena jer su ostaci letelice pali u malezijsku džunglu. Razmatra se i mogućnost greške pilota, jer je to jedan od najčešćih uzroka avionskih nesreća. Sve češće se čuje i teorija da je pilot bio samoubica.

 

Odleteo u "crnu rupu"
Jedna od pretpostavki je i ona da je avion upao u tzv. aeronautičku crnu rupu, odnosno da je odleteo u neku zabit koja nije pokrivena radarima. To je jedna od retkih teorija koja podrazumeva barem neku šansu da je posada letelicu uspela prisilno da prizemlji i da ima preživelih.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here