Novo poglavlje za Kragujevac i čitavu zemlju – kompanija FCA Srbija je i zvanično obeležila uspešnu implementaciju projekta u Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu: uvođenje linija za proizvodnju električnog modela fijat grande panda.

Ova proizvodnja će, kažu stručnjaci, uvećati BDP. Da je ovo veliki dan, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je najavio da za dva meseca kreće serijska proizvodnja.

– To su ogromne stvari, jer će i na osnovu tog posla biti povećane plate i penzije – kazao je predsednik Srbije.

Novi model je napravljen u dve verzije, električnoj i hibridnoj, a iz Kragujevca će stići prvo na evropsko tržište, a zatim na Bliski Istok i u Afriku. Kragujevački “medvedić” spada u automobile B segmenta i prvi je u nizu modela nove porodice koja će svake godine lansirati po jedan model, sve do 2027.

Revolucionarni pomaci

Početak proizvodnje e-pande je, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, jedan od najznačajnijih datuma za srpsku privredu u poslednjih nekoliko decenija. Istakao je i da je ono što dolazi sa električnom pandom u Srbiju, tehnologija, znanje i revolucionarni pomaci u sektoru i-mobilnosti.

– To je ozbiljan pomak za nas. Srbija postaje jedna od retkih zemalja na mapi proizvođača električnih vozila i mora sve da nas raduje, Kragujevac i Srbiju će da pomeriti na drugi nivo razvoja – kazao je za RTS.

Srbija je, navodi on, zemlja gde se proizvodi mnogo toga za

auto-industriju koja zapošljava hiljade radnika, a polovina izvoza u Nemačku su upravo proizvodi vezani za i-mobiliti.

– Na proslavi 125 godina italijanskog proizvođača Fijat u Torinu, 11. jula je zvanično predstavljen i novi model fijat grande panda, inspirisan modelom iz 80-ih, koji će biti proizvođen u fabrici Stelantis u Kragujevcu – saopštila je ranije kompanija ukazujući da fijat grande panda označava povratak brenda Fijat na globalno tržište.

Rast zaposlenosti

Razvijen je, kažu, na temelju tri ključna stuba: italijanskog dizajna, globalne platforme i lokalne relevantnosti. Cena počinje ispod 25.000 evra za potpuno električnu verziju. Bazni model na električni pogon, kako navode neki specijalizovani srpski mediji za automobilizam, kod nas bi mogao da košta oko 18.000 evra uz najavljene državne subvencije od 7.000 evra, za domaći model. Direktor za razvojne projekte Ekonomskog instituta Ivan Nikolić je ranije ocenio da će pokretanje proizvodnje fijat grande panda u Kragujevcu uvećati domaću proizvodnju motornih vozila, zaposlenost, robni izvoz i BDP. On je u biltenu MAT u izdanju Ekonomskog instituta i PKS naveo da je novi model važan korak za Stelantis, a posebno Fijat, u njihovoj tranziciji ka globalnoj ponudi vozila baziranoj na zajedničkoj platformi koja može podržati različite energetske opcije, što ga čini značajnim dodatkom portfoliju i konkurentnim igračem na tržištu kompaktnih automobila.

B segment

Grande panda se izdvaja od ostalih automobila u B segmentu zahvaljujući jedinstvenoj kompaktnosti koju omogućava njegova mala veličina 3,99 m dužine, 1,57 m visine i 1,76 m širine i dobro je organizovana prostranost zahvaljujući kompaktnoj zapremini.

Partnerski odnos

FCA Srbija d.o.o. Kragujevac osnovana je 2008. kao partnerski projekat FCA sa Vladom Srbije, pri čemu FCA ima 67 odsto vlasništva, a Srbija 33 . Nova fabrika FCA Srbija u Kragujevcu svečano je otvorena u aprilu 2012, obnovljena potpuno i postala je jedan od najmodernijih proizvodnih pogona u okviru FIJAT FCA širom sveta. Spajanjem FCA i PSA Grupe u januaru 2021, nastaje Stelantis kome pripada FCA Srbija.

Šansa generacije

Predsednik Srbije je govoreći o Memorandumu EU i Srbije o strateškim sirovinama i litijumu rekao da je to šansa generacije i velika prilika i za našu zemlju i za ceo region.

Nisu, kako je rekao, sve zemlje uvek bile bogate i sve uvek siromašne.

– Argentina je posle Prvog svetskog rata bila dvostruko bogatija od Francuske i Nemačke, a Venecuela od svih tih zemalja, što danas nije slučaj. Južna Koreja bila je jedna od najsiromašnijih, a sada jedna od najbogatijih. Odluke koje rukovodstva donose i odluke koje narod donosi imaju ključni i determinišući značaj za budućnost – kaže on.

Srbija, kako je naveo, gubi stanovništvo u Podrinju i treba tamo vratiti ljude da ostanu i opstanu, a ne da razmišljaju da se sele u Beograd i Novi Sad. Ukazao je da će ugovor o litijumu biti komercijalan, kao i ugovor o investiranju u fabriku katoda i fabriku baterija. Biće, dodao je Vučić, potrebno pet godina da se završe pogoni za prečišćavanje vode u Slancima i Velikom selu, kako bi Dunav i Sava u Beogradu bili providni i čisti koliko i Dunav u Beču.