Pixabay.com
Uskršnja jaja

Ovogodišnji Vaskrs u Austriji proslavlja se u znaku pandemije kovid19, kako zbog načina proslave u najužem krugu porodice, tako i po motivima koji su se nasli na uskršnjim jajima.

Ponajviše se na prazničnoj trpezi u domovima naših građana, pored tradicionalno farbanih jaja, moglo naći i takozvano “kovid jaje”.

Mladi su, naime jaja “šarali” licima sa zaštitnim maskama, nešto što već mesec dana obeležava njihovu svakodnevnicu.

Ove godine, zbog mera borbe protiv pandemije, sveštenici u hramovima SPC širom Austrije praznične službe služili su bez prisustva vernika.

Nakon ranih prazničnih liturgija, vernici tokom dana imaju priliku da dođu u crkvu, ali je broj osoba, koji može u isto vreme da boravi u hramu, ograničen i kontrolisan.

Sveštenici u Sabornom hramu “Svetog Save” u Beču delili su vernicima, koji su došli u crkvu, uskršnja jaja.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej obratio se vernicima video porukom ukazavši da se ove godine na taj način obraća zbog okolnosti u kojima je prva briga da se ljudski rod čuva od širenja pandemije.

– Znamo da je to radi opšte koristi. Zato želim svom sveštenstvu, vernom narodu da uputim najiskrenije čestitke povodom vaskršnjih praznika 2020.godini sa pozdravom Hristos Vaskrse. Ove godine ne možemo zajedno u hramovima da održimo bogosluženja i pokušavam da nađem odgovor zašto je to tako. Molim se Bogu da u srcima našim ne zavlada strah, strah od neizvesnosti, kako će biti posle ove krize, da li će ovaj svet u kojem smo živeli sada biti potpuno drugačiji nego što je bio pre izbijanja pandemije – kazao je on.

Živimo, kaže, u svetu gde će se mnogo više ulagati u zdravstvo, jer je ono važno za čuvanje opšteg zdravlja, a aktuelna situacija nas može poučiti da treba da razmislimo šta valja činiti posle krize, zbog koje ne možemo zajedno da slavimo ovaj praznik u našim hramovima, rekao je on.

Zbog zatvaranja granica mnogih zemalja naši građani ovaj put nisu mogli da odu u svoju zemlju i proslave Vaskrs sa širom porodicom i prijateljima, ali, zbog aktuelnih mera u Austriji, ovaj praznik nisu mogli da podele ni sa svojim prijateljima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here