EPA-EFE
Granica Nemačke i Austrije

Austrija se protivi najavi Nemačke da će vratiti kontrole na sve granice, i neće prihvatati odbijene pojedince, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova te zemlje.

– Austrija neće prihvatati pojedince kojima je odbijen ulazak u Nemačku. O tome nema pregovora – rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner u ponedeljak za novine “Bild” i “Frankfurter allgemajne cajtung”.

Karner je naglasio da Nemačka ima pravo da šalje ljude nazad ako je neka druga članica Evropske unije odgovorna za njihov proces dobijanja azila. Ali, za to je potrebna službena procedura i pristanak zemlje o kojoj je reč.

Austrijski ministar je samo tri nedelje pre parlamentarnih izbora rekao da odbijenice u okviru unutrašnjih granica EU nisu dopuštene.

Sve Nemačkoj susedne države, pa i Austrija, članice su šengenskog prostora koji bi u pravilu trebalo obezbeđuje slobodan protok ljudi. Nemačka vlada je ranije agenciji dpa rekla da će kontrole na granicama važiti od 16. septembra, i da je prvobitni plan da traju šest meseci.

Njihov cilj je da smanje ilegalnu imigraciju, ali i pojačaju borbu protiv islamističkog terorizma i prekograničnih kriminalnih organizacija, rekli su izvori.

Dugotrajne rasprave o upravljanju ilegalnim migracijama intenzivirale su se proteklih nedelja u Nemačkoj, nakon smrtonosnog napada nožem u gradu Solingenu. Napadač, državljanin Sirije, izbegao je deportaciju iz Nemačke u Bugarsku, zemlju u kojoj je ušao na teritoriju EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here