commons.wikimedia/kremlin.ru
Gasovod "Snaga Sibira"

Ukoliko ekonomske sankcije EU protiv Rusije budu dalje pooštrene i dođe do obustave isporuke gasa, Austrija ne bi bila u stanju da nadoknadi ruski gas uvozom iz drugih izvora, već bi morala da prilagodi potražnju, smatra Kurt Kratena iz Centra za analizu ekonomskih scenarija i istraživanje (CESAR).

Pored toga bi Austrija, zbog svog geografskog položaja bila prinuđena da joj druge članice EU, koje mogu da uvoze dodatne količine gasa preko gasovoda ili u obliku tečnog gasa, daju deo tih količina.

EU bi izostanak uvoza gasa iz Rusije (1.700 teravatsati) da zameni neiskorišćenim kapacitetima drugih isporučilaca preko gasovoda (650 teravatsati) ili preko uvoza tečnog gasa (1.100 teravatsati), smatra Kratena. To bi, dodaje, iziskivalo investicije u infrastrukturu za tečni gas i dovelo bi do značajnog rasta cene gasa.

EU bi, prema Kratenu, morala da nadoknadi 40 odsto uvoza gasa drugim izvorima, i udeo gasa koji nije iz Rusije morao bi da dostigne dve trećine. U Austriji, navodi CESAR, najveći deo potrošnje gasa otpada na industriju sa 51 odsto, uz 27,7 odsto za proizvodnju struje i toplote. Domaćinstva troše 19,3 odsto gasa koji uvozi Austrija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here