Australijanci osuđeni za terorizam

0

Suđenje je počelo u novembru prošle godine i trajalo je više od 170 dana, a porota je većala 23 dana pre nego što je optužene proglasila krivima.

Prema izveštajima Bi-Bi-Si – ja, maksimalna kazna za ova krivična dela je doživotni robija. Mediji nisu objavili imena osuđenih obrazlažući to pravnim razlozima.

Rojters navodi da će 14. decembra biti izrečena kazna osuđenim džihadistima.

Tužioci su naveli da su oni uhapšeni 2005. godine prilikom pretresa njihovih kuća, koji je obavljen na osnovu dojave vlasnika prodavnice mašinske opreme i oružja. Sumnju mu je pobudilo to što su počeli da naručuju ogromne količine hemikalija i oružja.

U optužnici je navedeno da su optuženi, koji imaju između 25 i 44 godine, planirali teroristički napad da bi se osvetili zbog učešća Australije u ratovima u Iraku i Avganistanu.

Tužioci su saopštili da je jedan od optuženih boravio u kampu za obuku organizacije Laškar-e-Taiba u Pakistanu i da je osnovao paravojni kamp u ruralnoj oblasti Novog Južnog Velsa, gde je obučavao trojicu od preostale četvorice optuženih. Tužilaštvo nije saopštilo šta je bila meta planiranog napada.

Australija, koja je bliski saveznik Amerike, bila je jedna od prvih zemalja koje su poslale vojnike u Avganistan i Irak. Ona nikada nije doživela veliki teroristički napad na svojoj teritoriji, mada je od 2001. godine 95 australijskih državljana poginulo u bombaškim napadima u susednoj Indoneziji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here