EPA
Nabavka 500.000 doza Fajzerove vakcine iz programa Kovaks

Najnovija nabavka 500.000 doza Fajzerove vakcine iz programa Kovaks, svetske inicijative za globalni pristup vakcinama protiv kovida, prema mišljenju opozicionih poslanika u Saveznom parlamentu samo je dokaz da Morisonova vlada nije uradila svoj posao nabavke vakcina na vreme.

Laburisti navode da je zbog toga vlada na kraju posegnula i za vakcinama namenjenim zemljama u razvoju, pošto je cilj Kovaksa dostupnost cepivima za sve zemlje sveta.

Nabavka ovih vakcina najavljena je još 6. juna, kada je Australija uplatila 123,5 miliona dolara u fond Kovaksa, kako bi obezbedila pravo da kasnije kupi 25 miliona doza iz ovog programa. Takođe, uloženo je i dodatnih 130 miliona dolara kako bi se pomoglo Kovaks projektu Globlane alijanse za vakcine (Gavi).

Australija nije dobila Fajzerovu vakcinu u prvom krugu distribucije Kovaksa u prvom kvartalu godine, niti Astrazenekinu u drugom krugu od februara do maja. Međutim, postala je jedna je od mnogobrojnih razvijenih zemalja kojoj je pripao deo kontigenta Fajzera u trećoj rundi raspodele.

Iako su najveća izdvajanja otišla u Kolumbiju, Brazil, Meksiko, na Filipine i u Južnu Afriku, Australija je kupila 500.000 doza, Velika Britanija 539.370 i Novi Zeland 100.620.

Prema izveštajima medija, Australija ima velike zalihe domaće proizvedene Astrazeneka vakcine i već je dala milione doza Indoneziji, Fidžiju, Papua Novoj Gvineji i drugim susedima iz regiona.

Međutim, zbog medicinskih saveta da je Fajzerova vakcina poželjna za osobe mlađe od 60 godina i većeg kolebanja stanovništva oko Astrazenekine vakcine, Australija je u potrazi za dodatnim dozama Fajzera po celom svetu. Tako je u nedelju australijska vlada objavila da je od Poljske kupila milion doza ove vakcine.

Prema mišljenju izvršnog direktora Australijskog saveta za međunarodni razvoj Marka Pursela, Australija očajnički pokušava da dobije Fajzerovu vakcinu iz bilo kojih izvora.

– Pritom ne možemo da zaboravimo da su naše sudbine direktno povezane sa smanjenjem i iskorenjivanjem kovida u zemljama u razvoju koje okružuju Australiju – naglasio je Pursel.

On je u izjavi za “Sydney Morning Herald” rekao da je program Kovaks otvoren za zemlje kojima je to zaista potrebno, te da je jasno da zemlje poput Indonezije, Filipina i Malezije treba da budu prioritet donatorima kao što je Australija.

I dok je “Njujork Tajms” izvestio da je Fajzer izrazio želju da nove doze idu u u zemlje u razvoju, Kovaks je insistirao na ispunjavanju porudžbina razvijenih zemalja, poput Australije, koje su ih kupile po višim cenama.

Portparolka Laburističke stranke za spoljnu politiku, senatorka Peni Vong, rekla je da premijer Morison treba da bude iskreniji prema Australijancima i ako je morao pribegne pristupu vakcinama namenjenim zemljama u razvoju, to treba i da se zna.

– Da je premijer obavio svoj posao prošle godine i osigurao dovoljno zaliha, danas ne bismo bili u ovoj poziciji – istakla je Vong.

Međutim, Ministarstvo zdravlja je odbacilo tvrdnje da je Australija kupila doze koje su namenjene nerazvijenim zemljama. Portparol ministarstva je rekao da su te doze bile rezervisane za 91 samofinansirajuću državu članicu s visokim i srednjim prihodom.

– Doze nabavljene od Kovaksa nikada nisu bile namenjene zemljama s niskim prihodima i nikada nisu bile deo tog dela Kovaksa. Tvrditi drugačije je uvredljivo – naglasio je portparol ministarstva.

Odobren “poljski Fajzer”

Fajzerova vakcina koja je stigla iz Poljske odobrena je za upotrebu od strane Australijske uprave za terapijsku robu (TGA). Milion doza je dopremljeno u nedelju uveče, a više od polovine ovog kontingenta (530.000) namenjeno je Novom Južnom Velsu, odnosno zapadnim i jugozapadnim delovima Sidneja, gde će do kraja nedelje biti distribuirane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here