EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Srbija je na crvenom nivou pripravnosti nakon što je u terorističkom aktu u Beogradu ispred Ambasade Izraela, pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović (34) ustreljen samostrelom u vrat, uzvrativši u samoodbrani vatrom na napadača Miloša Žujovića (25), verskog imena Salahudin. Napadač je od zadobijenih rana preminuo, a Jevremović operisan u UC, stabilno je, a obišli su ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar policije Ivica Dačić. Tužilaštvo je događaj okarakterisalo kao teroristički čin, a policija pojačala prisustvo na mestima javnog okupljanja.

Stručnjak za radikalni islamizam iz Nemačke Irfan Peci smatra da teroristički napad nije iznenađenje, jer postoje različite grupe.

Ističe da je Novi Pazar novi centar radikalnog islama na Balkanu, umesto BiH, pa je bilo pitanje vremena kad će se nešto tako desiti u Srbiji.

Delovanje na internetu

Radikalni muslimani na Kosovu su, kaže, jedna opasnost, druga posebno mnogo ih je u Sandžaku, a ima ih koji pređu u islam i postanu radikalni.

– Vehabije odavno misioniraju u Srbiji, kao i putem interenta. Neko može da čuje o islamu, potragom na Jutjubu ili Tik-toku, a kada to učini na srpskom jeziku, neće im se pojavili neki liberalan hodža, već radikalni vehabija propovednik. Govori da je sve to što čuju laž, a islam je ovo… To je problem, jer radikalni muslimani dominiraju na internetu i ako tražiš informaciju, dođeš do njih, ali i na ulici može da se započne razgovor, uz poziv u džamiju i onda se zainteresuje i upadne u to. U početku misliš da je reč o veri, a iza toga je radikalni islam, opasna politička ideologija – kaže za “Vesti” Peci, koji je u ranoj mladosti bio radikalizovan, ali je to napustio i postao savetnik nemačkih službi.

Motiv – rat u Gazi

Ne čudi, kaže, ni to što je napadnut policajac ispred ambasade Izraela, jer je iz perspektive radikalnih islamista, zbog zločina u Gazi cilj, pa i policajac koji je tu da tu zgradu zaštiti. Smatra da je centar radikalnog islama na celom Balkanu u Novom Pazaru, a ne u BiH.

– Poznata je Gornja Maoča, ali to je bilo jedno vreme. Vehabije u Novom Pazaru su najopasnije, ne čudi što je otišao tamo da živi, islamska atmosfera, kao da nisi u Srbiji… Najveći deo stanovništva su mirni ljudi, ali je mnogo radikalnih muslimana i u Tutinu, i u Sjenici, najviše u Novom Pazaru – priča Peci koji je rodom iz Sandžaka i ističe da je to opasno za Srbiju, koja, iz političkih razloga, da se ne bi reklo da diskriminiše muslimane zbog vere, ne može više da reaguje.

Mišljenja je i da je Rezolucija o Srebrenici doprinela da se radikalni muslimani lakše odlučuju da deluju protiv Srbije i zato je važno o ratu u BiH govoriti objektivno ne samo šta su učinili Srbi, već i drugi Srbima. Napominje i da je rat u Gazi doneo novi talas radikalizacije u Evropu.

Vučić: Bezbedna zemlja

Srbija je bezbedna i građani ne moraju da brinu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom napada i najavio još hapšenja.

– Svi smo naučili da BIA i policija rade po nalogu tužilaštva, pa čekamo da oni završe. Verujem da ćemo do utorka da rešimo veći deo – rekao je za TV Prva i istakao da postoji dobra saradnja sa islamskim zajednicama u Srbiji, da država zna koje škole žele da šire svoj uticaj, kao i da se Srbija ovde bori protiv radikalnog ekstremizma.

– Miloš Jevremović je zaslužio divljenje za svoju prisebnost kada ga je napadač Miloš (Salahudin) ranio. Ovo je potpuno smišljen napad, i ta preciznost, ali s druge strane, disciplinovanost žandarma Jevremovića, koji je sa strelom u grlu sačekao policiju, sačuvao je sebe, ali i sebe za državu – rekao je Vučić i najavio da će policajac biti odlikovan.

Vučić ističe da građani ne moraju da brinu za bezbednost.

– Po statistikama Srbija je među najbezbednijim zemljama Evrope i sveta, a Beograd među najbezbednijim gradovima. Građani mogu da budu spokojni, dovoljno smo jaki da se izborimo sa terorizmom – kaže Vučić.

Dačić: Sinagoga prva meta

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je rekonstrukcija kretanja Miloša Žujovića pokazala da je prvo došao do sinagoge u Beogradu i da je moguće da mu je to bila prva meta, ali je nastavio dalje zbog velikog broja pripadnika policije oko sinagoge.

– Ovaj teroristički akt je sasečen u početku… Naša policija je herojskim činom Jevremovića sprečila dalji tok terorističkog akta – rekao je Dačić novinarima i dodao da je rekonstrukcijom kretanja Žujovića, otkada je došao iz Mladenovca na autobusku stanicu u Beogradu, ukazano da je išao do sinagoge, pa nastavio do ambasade. Srbija je pokazala da može da zaštiti ne samo bezbednost zemlje već i DKP u Srbiji. Dodao je da su izvršeni pretresi na više desetina lokacija u Srbiji, da je supruga dva dana pre napada otišla u Crnu Goru, a pri pretresu u Mladenovcu u kući nađen je račun za samostrel koji je Žujović kupio u Zemunu.

– Oženio se muslimankom iz Crne Gore koja se zove Besa. Sama ta slika pokazuje dokle se otišlo u tom nekom ekstremizmu – kaže on.

Dačić navodi da je opšte poznato da je na Balkanu centar vehabijskog pokreta u Austriji i odatle se orkestrira njihov rad.

– Svi su pod opservacijom kako bismo predupredili dalje terorističke napade. Sprovedena je akcija hapšenja, izvršena saslušanja i u dva slučaja određen pritvor. Reč je o Igoru Despotoviću i Kemalu Begoviću – rekao je Dačić.

Delovanje mreže

Irfan Peci napominje da iza svakog pojedinca koji počini teroristički akt, stoji grupa ljudi, neko ko podržava finansijski, moralno, nagovara drugog da to uradi, a oni će mu paziti na ženu, decu… Državi je, kaže, problem da dokaže mrežu, izvršilac je jedan, a za ostale treba naći dokaze.

– Ne znam da je neki pojedinac sve sam uradio… i ovde je džemat, grupa ljudi koji su ga podržavali – kaže Peci i podseća da je to bilo i u slučaju bečkog teroriste, poreklom sa Balkana, za kog se tvrdilo da je “vuk samotnjak”, a sada je osuđeno više osoba za saučesništvo.

Gnusno delo

Premijer Miloš Vučević je najoštrije je osudio gnusni teroristički napad istakavši da će država umeti odlučno da odgovori na pretnju terorizma i poručio građanima da mogu da se osećaju bezbedno.

– Ovo je bio akt bezumlja, koji se ne može pripisati nijednoj religiji i nijednom narodu. Reč je o zlodelu pojedinca i pozivam građane da ostanu mirni i ne podležu propagandi onih koji bi želeli da nas međusobno zavade – saopštio je i dodao je sistem odbrane i bezbednosti snažan i stabilan i da će oštro odgovoriti na svaki vid terorizma.

Udruživanje

Igor Despotović (25) je uhapšen pod sumnjom terorističkog udruživanja, odnosno zbog sumnje da je bio u stalnom kontaktu sa Žujovićem.

Njemu je u aprilu viši sud izrekao kaznu zatvora od tri godine, a Apelacioni sud treba da donese konačno odluku. Oglašen je krivim jer je javno, putem video-snimaka, fotografija i tekstova iznosio i prenosio ideje kojima se posredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam.

Mediji su ranije pisali da je navodno imao u planu da otme kamion i uleti u Knez Mihailovu kako bi ubio što više ljudi.

U pripravnost i RS

MUP Republike Srpske podiglo je mere bezbednosti na području RS, posebno na javnim mestima, nakon napada u Beogradu.

Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan i direktor policije Siniša Kostrešević su, kako prenosi RTRS u stalnoj komunikaciji sa ministrom Ivicom Dačićem, iako nema neposredne pretnje od napada.

Supruga u Crnoj Gori

MUP Srbije zatražio je od crnogorske policije privođenje i ispitivanje Žujovićeve supruge (26), rođene u Beranama koja je navodno 27. juna otišla za Crnu Goru. Zasad se ne zna da li je znala za plan supruga odnosno, da li je saučesnica. Imaju sina od godinu dana, a prema nekim informacijama ponovo je trudna. U Novom Pazaru gde su živeli, raspoređene su jake snage MUP-a u potrazi za saradnicima vehabije. Žujović je iz Male Vrbice kod Mladenovca, a poznat je po nasilničkom ponašanju. Njegov rođak je rekao da su oni potomci Alekse Žujovića, bliskog saradnika Arčibalda Rajsa i da je obrukao slavnog pretka.

Napad na ženu i bolesno dete

Mersiha G, majka bolesnog deteta iz Rožaja, tvrdila je da ju je prošle godine Žujović, koji je bio sa suprugom, napao u autobusu na liniji Beograd-Bar, a njeno svedočenje je preneo portal Sandžak danas. Opisala je kako je udario boksom i pretio svima da će se “igrati sa njihovim glavama”. To se desilo kada se sa bolesnim sinom (9) vraćala sa kontrole u Beogradu.

Sin je, kaže, zbog ciste u glavi povraćao čitav put.

– U Novom Pazaru je ušla žena sva u crnom i nikabom, došla do zadnjih sedišta gde sedimo, a bilo je jedno slobodno mesto i nimalo ljubazno rekla da oslobodim mesto njoj i suprugu. Rekla sam da ne mogu, u krilu mi je bolesni sin, pa je tražila isto gospođi pored mene, koja ju je odbila.

Priča da je onda muškarac, suprug žene u crnom, dobacio “polako draga, dolazi naše vreme kada će kafiri nestati”, jer je, kaže, mislio da je ona pravoslavne vere, a žena joj je dobacila da je kafirska (šejtanska) kurva.

Žena joj je uzela naočare za vid i bacila na pod, sin se uznemirio, a nasilnik je vređao i cepao joj majicu. Da nije bilo kondukter da je odbrani, ističe Mersiha, ko zna kako bi bila povređena. Na crnogorskoj granici je pozvala policiju i oni su uzeli izjave, a Mersihu uputili kod doktora na pregled.

Poseta sa Vilanom

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac zahvalio je Vladi Srbije na brzom odgovoru na pokušaj terorističkog čina na Ambasadu u Beogradu. On je naveo na svom nalogu na mreži Iks da terorizam ne može biti tolerisan. Ivica Dačić i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan su obišli povređenog policajca.