Tanjug
Anica Dobra

Glumica Anica Dobra je ovogodišnja laureatkinja nagrade “Aleksandar Lifka”, Festivala evropskog filma Palić za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Jedna je od najistaknutijih srpskih i jugoslovenskih glumica na evropskoj i internacionalnoj filmskoj sceni. Iako je decenijama na glumačkoj pozornici, o njenom životu se malo zna.

Kao veoma mlada glumila je u brojnim filmovima i serijama zajedno sa današnjim velikanima srpskog glumišta. Tvrdi za sebe da je realna osoba što joj je, kako kaže, pomoglo u neprestanoj borbi kroz životni put.

Rođena je u Beogradu 3. juna 1963. godine, ali je je život odveo put Nemačke. Davne 1977. godine se preselila u Frankfurt, gde je studirala i živela do 1981. godine. Uprkos činjenici da joj se život u dijaspori dopao, Anica je u trenutku kad je poželela da se ponovo bavi glumom, spakovala kofere i vratila se u Srbiju. Neki kažu da joj je to dalo novu snagu, udahnulo život i, što je najvažnije, vratilo je na male ekrane.

Kaže da ne bi umela da ispriča kako gradi svoje uloge i da je najbolje da one umesto nje govore. Osvojila je gotovo sva priznanja i igrala u nekim od najznačajnijih filmskih ostvarenja: “Sabirni centar”, “Balkan ekspres 2”, “Klopka”, “Ljubav i drugi zločini”, “Žena sa slomljenim nosem”…

Od predstave “Klasni neprijatelj” u izvođenju Grupe “Boris Piljnjak”, preko “Pazarnog dana”, “Male” i “Urnebesne tragedije” do Barunice Kasteli u “Gospodi Glembajevima”. U matičnom Ateljeu 212. svih gosina karijere, sijala je na daskama koje život znače. Snimila je više od 80 filmova u zemlji i inostranstvu.

Privatan život ne želi da ga deli sa javnošću. Ne voli da je predstavljaju kao zavodnicu. Pored glumačkog dara, zna da igra i peva, a odlična je i komičarka. Oduvek je bila zahvalna na ljudima koje ima oko sebe, a koji joj daju vedrinu i optimizam.

– Našla sam mudru misao Duška Radovića: “Sumorni neki dani. Sad je dobro imati prijatelja, jednostavnog, vedrog, veselog, lekovitog. Da nas nauči šta je važno, a šta nevažno u životu.”

Poput deteta raduje se reakcijama publike na ono na čemu je radila prethodnih meseci. “Deca zla” je prva srpska serija koja će se prikazivati na HBO, u kojoj glimi i Dobra.

Prevela je sa nemačkog dramu Franca Ksavera Kreca “Nagon”, a zahvaljujući poznavanju ovog jezika snimila je značajne filmove u Nemačkoj gde je takođe smatraju divom i gde je bila nominovana za tamošnju najprestižniju glumačku nagradu Zlatna kamera.

U braku je sa Miodragom Sovtićem, ali se njihove zajedničke fotografije u javnosti skoro ne mogu naći. Imaju ćerku Minu, takođe glumicu, koja im je prošle godine podarila unuku.