Andrić na čelu do aprila

0

Pod utiskom tužne vesti o smrti patrijarha srpskog Pavla (95), delegati srpskih klubova i udruženja, održali su u nedelju u Dibendorfu vanrednu skupštinu Srpskog kulturnog saveza.

 

Na ovom skupu izabran je novi Upravni odbor sa 22 člana, a tri preostala trebalo bi uskoro da popune predstavnici Saveza srpskih folklornih društava Švajcarske.
 

 

STARI I NOVI PREDSEDNIK: Živko Marković i Milan Andrić

Za vršioca dužnosti predsednika SKS izabran je Milan Andrić iz Romandije (francusko govorno područje), a predviđeno je da tu dužnost obavlja do aprila naredne godine, kada je zakazana redovna godišnja skupština SKS.

Posle odavanja pošte pokojnom patrijarhu Pavlu minutom ćutanja, delegati Vanredne skupštine izabrali su radno predsedništvo kojim je predsedavao Simo Pavlović, a pomagali su mu Latinka Đorđević, Miloš Damljanac i mr Živko Marković.

Nova Uprava

Novi Upravni odbor SKS čine: Milan Andrić, Suzana Kostić, Slađana Seteneih, dr Svetlana Simić, Violeta Brakus, Milan Jakovljević, Biljana Mihajlović, Zvonko Jovanović, Boban Petrović, Bratislav Živulović, Miloš Damjanac, Miljko Miljković, Stojan Stevanović, Ratko Savić, Petar Kašlica, Nenad Milić, Miodrag Lukić, Slobodan Pančić, Steva Ilić, Duško Bajić i Petar Ristanović, dok će tri nova člana iz Saveza folklora biti kasnije priključena ostalima.

Izveštaj o radu u proteklom periodu, koji je podneo sada već bivši predsednik, Živko Marković. Bio je kratak i sažet, a delegati su mogli da saznaju kako je SKS "u proteklih godinu i po dana radio dobro, posebno na polju saradnje sa Ministarstvom dijaspore u Beogradu koje je našim zemljacima u Švajcarskoj odobrilo 30.000 franaka za razne kulturne projekte…"

– Naš Savez je dobio i punu podršku kod izrade Statuta za dijasporu. Na drugoj strani, oko saradnje sa domaćinima nije se mnogo uradilo jer nije bilo adekvatnih ljudi koji su na tom polju pravi znalci – naglasio je Marković.

On je posebno naglasio da su Srbi u "zemlji satova" sjajno organizovani,pa su među najboljima u Evropi, jer u sastavu krovne organizacije deluje više od 100 društava, asocijacija, saveza… Tu je i Udruženje srpskih pisaca, likovnih umetnika, pa sportski i folklorni savez, dopunska škola sa 20 učitelja i više od 2.000 đaka.
Predstavnici Saveza srpskog folklora nisu došli na skupštinu, ali su obećali da će izabrati i poslati u Upravni odbor troje mladih delegata, odmah nakon održavanja njihove vanredne skupštine koja je zakazana naredne nedelje u Cugu.

 

Novi Upravni odbor

Bilo je reči o izboru predstavnika iz Švajcarske za Skupštinu dijaspore u Beogradu. Dogovoreno je da se sačeka da najpre bude objavljen konkurs, a tek potom će Upravni odbor predložiti svoja tri predstavnika.

Čestitke diplomata

Vlada Nešić, šef konzularnog odeljenja Ambasade Srbije u Bernu i vršilac dužnosti generalnog konzula u Cirihu Svetlana Stanković, čestitali su aktivistima na dobrom radu i podržali predlog da se u okviru SKS oformi radna grupa koja bi se bavila samo pitanjima vezanim za Švajcarce.

Dragoslav Popović, bivši predsednik SKS, pozdravio je početak rada na pripremi "Spomenice SKS" od strane mr Markovića i tom prilikom napomenuo da ima više od 850 dokumenata iz onih vremena dok je naša zemlja bila izložena izolaciji i bombardovanju.

Večita bolna tačka, nedostatak mladih u SKS, ovoga puta je ublažena izborom u Upravni odbor Suzane Kostić, Miljka Miljkovića i Bobana Petkovića, kojma će se kasnije pridružiti i tri predstavnika folkloraša.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here