Printscreen/Youtube
Bora Đorđević

Rokenrol legenda Bora Đorđević sahranjen je na čačanskom groblju – što je bila njegova poslednja želja, iako je poslednjih godina živeo u Sloveniji sa suprugom Dubravkom Milaković. Na večni počinak ispratila ga je reka ljudi, prijatelja, članova porodice, kolega, njegovih Čačana, kao i fanova iz svih krajeva Srbije, a pokopan je uz svoj najveći hit “Pogledaj dom svoj, anđele”, koji je izveo hor čačanske gimnazije. Suze i jecaji odzvanjali su grobljem. Opelo su služila sveštena lica iz Eparhije žičke, njih 10, a sahrani su prisustvovali članovi benda Riblja čorba, kao i mnogobrojne javne ličnosti, Dejan Petrović, Žika i Dragi Jelić, Miroslav Ilić, Zoran Dašić Daša, Đorđe David, Milan Đurđević iz Nevernih beba, ministar Nikola Selaković, Goran Gale Kerber, Momčilo Bajagić Bajaga i ostali članovi Instruktora, Era Ojdanić, legenda Zvezde Boško Đurovski, političari Vojislav Koštunica i Boško Obradović… Na groblje su stigli i Borini prijatelji bajkeri na motorima i na taj način odali počast muzičkoj legendi.

Pored suze od belog cveća porodice, stajao je i venac u obliku dve ukrštene gitare koji je poslala gradska opština Čačak, ispunjavajući tako jednu od Borinih poslednjih želja. Preko kovčega je bio i šal njegove voljene Crvene zvezde. Supruga Dubravka, sin Boris i ćerka Tamara uputili su svom Bori poslednji pozdrav, a najpotresniji trenutak bilo je samo spuštanje kovčega u Aleji zaslužnih građana kada je hor čačanske gimnazije izveo vanvremenski Borin hit “Pogledaj dom svoj, anđele”. Usledio je dug aplauz, a onda su svi prisutni zapevali pesmu “Ravnodušan prema plaču”. Skandiralo se “Boro, majstore”, “Večno živeo”. Suze, jecaji, aplauzi, hitovi Riblje čorbe odzvanjali su čačanskim grobljem. Ovaj oproštaj od Bore Đorđevića ostaje zabeležen kao jedan od najemotivnijih događaja u Čačku.

Poslednja želja slavnog muzičara bila je da bude sahranjen u rodnom gradu.

– Moje telo pošaljite u Čačak, u Srbiju, u Ljubljani ostavite srce, neka bude tu. Ne trošite džabe pare, nisam tol’ko važan lik – stihovi su njegove pesme koje je izrecitovao kada je proglašen počasnim građaninom Čačka.

Pre sahrane u Kulturnom centru Čačak održana je komemoracija na kojoj su pričali Borini prijatelji, te su se prisetili dana provedenih sa njim. Ministar kulture Nikola Selaković održao je emotivan govor u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Album “Ljubav i smrt” kao zaveštanje

Članovi benda Riblja čorba otkrili su da će album koji je Bora napisao pre tri godine, pod nazivom “Ljubav i smrt”, izaći posthumno!

– Imao sam tu čast da u okviru grupe Riblja čorba budem uz Boru pune 22 godine, da ga upoznam i shvatim. Upoznao sam i kolege iz benda. Bore više nema. Svet ga više nema. Obezglavljeni smo. To su rečenice koje će ostati zauvek urezane u sećanju. Pre tri godine Bora je napisao pesme za naš novi album, poslednji. Bilo je jako teško muzički ispratiti njegove duboke misli i teške emocije. Njegova snaga i volja su nama dale inspiraciju da taj posao obavimo na najbolji način. Album “Ljubav i smrt” ostaće nam kao zaveštanje Bore Đorđevića da ga podelimo sa vama. Porodica Bore Đorđevića i grupa Riblja čorba imaće tu čast da Borine uspehe i priznanja čuvaju i neguju sa posebnom pažnjom i na pravi način – rekao je Nikola Zorić, stalni član grupe Riblja čorba, na komemoraciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here