Amerikanci “zalutali”

0

Kurdi oslobodili branu Mosul: Zarobljena zastava džihadista

Američka vojska izvela je neuspešnu tajnu misiju u Siriji za oslobađanje svog državljanina, novinara Džejmsa Folija i drugih američkih talaca, izjavili su juče zvaničnici SAD. Ovi komentari objavljeni su tek pošto se na internetu pojavio snimak na kojem militanti iz organizacije Islamska država odsecaju glavu Foliju zbog, kako se navodi, američkih udara iz vazduha na njihove saborce u Iraku.
U saopštenju, Pentagon navodi da su SAD "nedavno izvršile operaciju pokušaja oslobađanja određenog broja američkih talaca u Siriji".
"Operacija je izvedena iz vazduha i na kopnu, a bila je usmerena na mrežu otmičara unutar Islamske države. Na žalost, misija nije bila uspešna jer taoci nisu bili na lokaciji na koju je upad bio usmeren", priznaje se u saopštenju u kojem nije direktno navedeno da li je operacija bila usmerena na izvlačenje Folija, koji je otet u Siriji u novembru 2012. godine.
Međutim, neimenovani višerangirani zvaničnici iz administracije američkog predsednika Baraka Obame potvrdili su da je ta akcija izvedena baš radi spasavanja otetog novinara.

Još napada: Barak Obama

Predsednik SAD Baraka Obama je osudio Folijevo ubistvo kao "čin koji je šokirao svest celog sveta". On je militante iz Islamske države, koja pod kontrolom drži velike delove Sirije i Iraka, uporedio sa "kancerom", ističući da je njihova ideologija "propala".
 

"Smrt Folija – izopačenost IS"
Egzekucija američkog novinara ukazuje na potrebu za koordinisanom međunarodnom akcijom protiv priliva stranih boraca koji se pridružuju ekstremistima. U jučerašnjem saopštenju Interpol ističe da smrt Džemsa Folija odslikava "izopačenost" grupe Islamska država (IS) u Iraku i Siriji i ukazuje na opasnost za neke druge nevine ljude u tom regionu. Interpol je izneo sumnju da bi dželat koji se pojavljuje na snimku Folijevog smaknuća mogao da bude Britanac. Procenjuje se kako se više od 1.000 ljudi iz Evrope pridružilo ekstremistima u Siriji i Iraku.

 

SAD bombarduju
Američki avioni izvršili su nove udare na položaje militanata iz organizacije Islamska država na severu Iraka, uprkos pretnji ove grupacije da će kao odmazdu pogubiti i drugog taoca, Amerikanca Stivena Sotlofa. Borbeni avioni američke mornarice i bespilotne letelice pružali su podršku iz vazduha kurdskim i iračkim snagama koje se bore protiv islamista nedaleko od grada Mosula.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here