EPA-EFE
Tejlor Fric i Frensis Tijafo

Ljudi koji su se rodili kada je poslednji put jedan Amerikanac igrao finale US opena, ove godine će moći da glasaju na izborima za predsednika SAD. Toliko je vremena prošlo, a ko se imalo razume u istoriju tenisa, verovatno i dalje ne može da veruje da je nacija koja je do ovog milenijuma dominirala belim sportom upala u tako duboku krizu.

Na “Flašing Medouzu” se danas igra druga polovina četvrtfinalnih duela, ali mesto finaliste domaćinima ne može izbeći jer se u prvom polufinalnom paru sastaju Tejlor Fric i Frensis Tijafo. Uz malo sreće na žrebu, Amerikanci su već unapred obezbedili finalistu.

Kada je te 2006. Endi Rodik izgubio finale od Rodžera Federera, verovatno niko nije ni sanjao da će toliko vremena proći do novog juriša na titulu. Rodik je ujedno i poslednji Amerikanac koji je igrao bilo koje grend slem finale – 2009. izgubio je na Vimbldonu od Federera – a i poslednji je koji je osvojio bilo koji grens slem, baš u Njujorku 2003.

– Godinama Tejlor, Tomi Pol i Rajli Opelka pričamo o tome da smo mi ta grupa – kaže Tijafo, koji je imao i malo sreće jer se Grigor Dimitrov predao pri rezultatu 6:3, 6:7 (5:7), 6:3, 4:1 za Amerikanca.

– Otvoreno pričamo o tome. Mislim da svi mi kucamo na vrata, da je bilo samo pitanje vremena – ističe trenutno 20. igrač sveta.

Fric i Tijafo su igrali sedam puta. Fric vodi sa 6:1, a Tijafo  je dobio samo njihov prvi meč još 2016. u Indijan Velsu.

– Ovo će biti potpuno druga priča. Igramo na “Ešu”, biće paklen dan u petak. Nas dvojica smo potpuno različiti i zato se tako dobro i slažemo. On se zatvori u sobu i igra video-igrice, a ja sam mnogo bučniji. Jednom smo pričali o tome ko je broj 1 u SAD a ko broj 2. Rekao mi je, “Brate, uveren sam da ćemo ti i ja biti broj 1 i broj 2, hajde da predvodimo ka vrhu.” Zato mi je drago da sada možemo da delimo tako važnu partiju. Srećan sam zbog njega i on je srećan zbog mene – kaže Frensis.

Fric je imao teži zadatak protiv Aleksandra Zvereva – 7:6 (7:2), 3:6, 6:4, 7:6 (7:3)

– Meč protiv Foa će biti veoma zabavan, naelektrisan, poslastica za publiku. Svi ćemo biti svesni da pobednik ide u finale – kaže Fric.

Iako je on jedini od Amerikanaca ove generacije bio u prvih pet na svetu, i Tijafo i Pol su pre njega igrali u polufinalu nekog grend slema.

– Uvek mi je bilo drago zbog njih, a ja sam uvek u četvrtfinalu igrao protiv Đokovića. Uvek sam štitio svoj ego podsećajući sebe na to. Od moja četiri četvrtfinala dva su bila protiv Novaka i jedno protiv Nadala – podseća Fric.

U preostala dva četvrtfinala večeras se sastaju Janik Siner i Danil Medvedev, kao i Džek Drejper i Aleks de Minor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here