Sjedinjene Američke Države, iako u jeku predizborne kampanje, ne pomeraju fokus sa svojih interesnih sfera u svetu. Bajdenova administracija dugo se odupirala onom delu Kongresa koji smatra da SAD ne treba da podupire postojeća i otvara nova ratna žarišta u svetu, niti da im jača naoružanje, misleći na Ukrajinu i Izrael. Ipak, sada se suočava sa sve većim pritiskom da ublaži ograničenja Kijevu kako da koristi oružje SAD. Moskva otvoreno tvrdi da se granice već prelaze i da je rusko civilno stanovništvo sve češće meta vojske kijevskog režima.

Podeljeni interesi

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio je da razgovor o mogućnosti da Vašington dozvoli Kijevu upotrebu američke rakete za napad na rusku teritoriju gura Ukrajinu da pojača napade na civile, a SAD takvim akcijama utiru put za početak trećeg svetskog rata.

“Administracija SAD uporno zanemaruje interese Rusije. Danas se sve više govori o mogućnosti granatiranja ruske teritorije dalekometnim oružjem. Samo nekoliko političara pominje mogućnost trećeg svetskog rata, čemu ovdašnje vlasti utiru put”, naveo je Antonov u poruci ruske diplomatske misije u Sjedinjenim Američkim Državama.

On je naglasio da SAD sve više učestvuju u sukobu u Ukrajini, “progresivno se zavlačeći sve dublje u močvaru” ovih neprijateljstava. Antonov je ocenio da SAD izražavaju “spremnost da žrtvuju dobrobit američkih građana” prenoseći Kijevu količine oružja i municije vredne više milijardi dolara.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here