Amerika nam nije u svemu odmakla

0

Nezaboravno gostoprimstvo: Nikola Kotur, Božidar Potkonjak i Zoran Mijatović sa sveštenicima Vasilijem i Živojinom i protinicom Zagorkom
 

Poseta je organizovana po programu USAID, američkog društva za međunarodnu saradnju. Svi su smešteni u američkim porodicama, neki i kod porodica srpskog porekla. Kažu da su veoma zadovoljni tretmanom.
 

U toku prve nedelje, sem posete organizacijama za zaštitu čovekove sredine, bili su gosti kancelarije gradonačelnika Klivlenda i američkog senatora srpskog porekla Džordža Vojinovića. Prvi vikend proveli su na izletu u Amiš kantri, a posetili su i poznati šoping centar na Džoga jezeru.
 

Nikola Kotur (sa 29 godina je najmlađi u delegaciji) kaže da mu dolazak u Ameriku izuzetno mnogo znači jer je dobio priliku da vidi kako se realizuju programi reciklaže i očuvanja čovekove sredine, odnosno suštinske razlike u bavljenju ovim biznisom u Americi i Srbiji.
 

"Za ovih nekoliko dana boravke u Klivlendu moja saznanja su daleko jasnija i čistija, a činjenično stanje govori da mi nismo u velikom zaostatku, barem u načinu prerade i koeficijentu iskorišćenja otpadnih materijala. Bitna prednost Amerike jeste u razvijenija svest građana za selekciju i prikupljanje otpada, kao i znatno veći budžet kojim regioni i firme raspolažu. Krenuo sam i u izradu akcionog plana kojim se trudim da kako sebi, tako i Srbiji podarim interesantan projekat za proizvodnju organske ambalaže za poljoprivrednu industriju, pre svega rasadničku proizvodnju", rekao je Kotur.
 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 11. 12.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here