EPA/Orestis Panagiotou
Premijer Grčke Kirjakos Micotakis

Kirjakos Micotakis, lider Nove demokratije, mogao bi već sledeće nedelje da bude novi grčki premijer, pokazuju ankete pred nedeljne vanredne parlamentarne izbore.

Premijersku fotelju Aleksis Cipras zameniće poslaničkom klupom u parlamentu i imaće priliku da se oproba kao šef opozicije. Nakon što je Sirizu od 3,5 odsto doveo do 38 odsto podrške na prethodnim izborima, Cipras neće uspeti da obezbedi još jedan mandat za politiku koju je sprovodio, uprkos poreskim olakšicama i povećanju penzija pred izbore za Evropski parlament, piše Sputnjik.

Arogancija im došla glave

Razloge za to Nikos Pelpas, dopisnik grčke državne televizije ERT, vidi u, kako kaže, aroganciji Sirize, Prespanskom sporazumu, ali najviše u odnosu prema srednjoj klasi. On ističe da se krajem maja uoči izbora za EP mislilo da je Siriza neprikosnovena, zbog čega nisu ni imali veliku kampanju, jer nisu računali da će izgubiti s toliko razlike.

– Sporazum sa Skopljem ukrao je Sirizi oko 3,5 odsto glasova. Takođe, Siriza je imala socijalnu politiku za najniži sloj društva, a sav teret pao je na srednju klasu. Micotakis sada srednjem sloju društva obećava niže poreze, ali to treba da odobre i poverioci. Neće biti lako sa ekonomskom agendom koju je obećao. Ako je primeni, biće mnogo demonstracija – ocenjuje Pelpas.

Micotakis namerava da smanji obaveze i da čak i penzije prebaci privatnicima po američkom sistemu, ali Pelpas nije siguran da će to proći u Grčkoj. Podseća i da se Micotakis školovao u Americi.

Nezaposlenost u Grčkoj je velika, naročito među mladima. Za dve godine 460.000 ljudi je otišlo iz ove zemlje u Zapadnu Evropu.

O budućim odnosima Atine i Brisela Pelpas kaže da je Nova demokratija uvek slušala i povinovala se Briselu i Vašingtonu i da nikada nije bila protiv volje SAD ili Zapadne Evrope. Zbog toga ne veruje da je moguća kriza u odnosima sa Briselom.

Grci će na izbore usred sezone i kako kaže Pelpas, to jeste neobično. Okolnosti su bile takve, Siriza je izgubila na izborima za Evropski parlament i više nije mogla da izdrži pritisak Nove demokratije.

Pelpas zaključuje da su ovi izvori veoma važni jer Nova demokratija ima šansu da posle mnogo vremena vlada sama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here