commons.wikimedia
Američki nosač aviona "Nimic"

Američka ratna mornarica objavila je plan pripreme za moguća vojna dejstva protiv Kine do 2027. godine, a kao pretnja se navodi i ruska flota, sledi iz dokumenta.

– Navigacioni plan za američku mornaricu je moje sveobuhvatno strateško uputstvo za povećanje gotovosti naše flote u kome se prioritet daje povećanju nivoa gotovosti za potencijalni sukob sa Narodnom Republikom Kinom do 2027. godine, kao i jačanju dugoročne borbene prednosti američke mornarice u borbenim dejstvima – izjavila je načelnica pomorskih operacija SAD admiral Lisa Franketi.

U dokumentu se tvrdi da je on usmeren na navodne planove Kine da napadne Tajvan do 2027. godine.

U njemu se ukratko pominje i Rusija, čija flota „uprkos gubicima na Crnom moru, zadržava borbenu moć na krajnjem severu i na Atlantiku, Sredozemlju, Baltiku i severnom delu Tihog okeana“.

„Kremlj takođe ima najveći nuklearni arsenal na svetu“, ističe se u dokumentu.

Kako je ranije javio NBC, predsednik Kine Si Đinping je tokom samita APEC u novembru 2023. američkom predsedniku Džozefu Bajdenu rekao da Kina teži ponovnom ujedinjenju sa Tajvanom mirnim putem, a ne vojnim.

Televizija je navela da su kineski zvaničnici uoči sastanka tražili od američkog predsednika da se izjasni o podršci ciljevima Pekinga o „mirnom ujedinjenju sa Tajvanom“, kao i da SAD ne priznaju nezavisnost ostrva, ali je Vašington ovaj zahtev odbio.

1 COMMENT

  1. Plan je odavno napravljen.Ceka se nove Markale ili Racak.ali nece moci nije KINA Irzka ili libija ili Srbija ili avganistan.Konacno Tu je rusija koja jos nije stigla do London ili do nedaj boze Istocne ili zapadne obale

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here