Youtube/Radio Slobodna Evropa
Ambasada SAD na Kosovu

Američka ambasada u Prištini organizovala je proslavu povodom Dana nezavisnosti SAD na kojoj su se obratili ambasador Džefri Hovenijer, kao i predsednica Kosova Vjosa Osmani, dok premijeru Aljbinu Kurtiju nije data reč, što je na prethodnim proslavama bio običaj. Hovenijer je poručio da Kosovo nije uvek ispoštovalo ideale postavljene u Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Hovenijer je pročitao deo deklaracije u kojem se navodi da “Kosovo proglašava demokratsku, sekularnu i multietničku Republiku, vođenu principima nediskriminacije i jednake zaštite prema zakonu” i da će “zaštititi i promovisati prava svih zajednica na Kosovu i stvoriti neophodne uslove za njihovo efektivno učešće u političkim procesima i procesima donošenja odluka”.

– Ovaj tekst je deo obećanja Kosova i osnova njegove nezavisnosti. Nadam se da možemo da se složimo da Kosovo ponekad nije ispunilo obećanja – kazao je ambasador.

Istakao je da su Sjedinjene Američke Države ponosne na podršku koju su dale narodu Kosova u osmišljavanju, a potom i ostvarenju vizije njihove nezavisnosti i da će u tome ostati nepokolebljive.

– U tom duhu, želim da potvrdim da Sjedinjene Države i naši partneri stoje uz narod Kosova u unapređenju i ostvarivanju njegove osnivačke vizije: demokratske, suverene, sekularne, multietničke države – rekao je Hovenijer.

Naglasio je da SAD i zapadni partneri podržavaju Kosovo davanjem saveta, iako traže “stvari koje izgledaju ili su zaista teške za uraditi”, ali da to čine u skladu sa “dugoročnim opredeljenjem da podrže narod Kosova i da se približi onim veoma ambicioznim idealima koje su sami sebi stvorili”.

Govor američkog ambasadora u tom duhu dolazi u trenutku kada su odnosi između Kosova i drugih međunarodnih partnera na niskoj tački i to zbog tenzija na severu Kosova.

Na proslavu su pozvani i kosovska predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti, ali dok se Osmani obratila prisutnima, Kurti nije dobio reč što je na ranijim proslavama bilo uobičajeno.

Ambasador Hovenijer je pre nekoliko dana upitan da li se spisak gostiju promenio rekao da nije i da su uobičajeni gosti pozvani. Kazao je i da Vlada Kosova i Vlada SAD imaju neke razlike, ali da to ne znači da se neće okupiti na proslavi 247. godišnjice potpisivanja Deklaracije nezavisnosti SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here