wikipedia.org
Desanka Maksimović

Albanska većina u bujanovačkoj Skupštini izglasala je danas saglasnost za promenu naziva Osnovne škole “Desanka Maksimović” u Biljači, koja bi prema predlogu koji je usvojen, trebalo da ponese ime albanskog književnika Ismaila Kadarea. Konačnu odluku o promeni naziva škole donosi Ministarstvo prosvete Srbije, pišu Bujanovačke.

Predsednik skupštine Enver Ramadani rekao je da niko ne spori veličinu srpske pesnikinje, ali da nema logike da škola u kojoj više nema srpskih đaka i dalje nosi njeno ime.

– Novo ime nije nikakva provokacija. Sa ovim predlogom nema nikakve tendencije da se povećaju tenzije. Smatramo da je namera škole i Nacionalnog saveta Albanaca na mestu- rekao je Ramadani.

Da će i albanska opozicija glasati za predlog da se srpska pesnikinja izbaci iz naziva škole u Biljači i zameni albanskim književnikom Ismailom Kadareom potvrdio je Arber Pajaziti iz Alternative za promene.

Zamenik predsednika opštine Bujanovac Šćiprim Musliju rekao je da ime škole u Biljači treba promeniti, jer u školi više nema srpskih đaka, dok su srpski odbornici bili protiv promene imena škole i zahtevali su povlačenje te tačke sa dnevnog reda, a nakon što su taj i ostali njihovi predlozi odbijeni, napustili su sednicu.

Odbornik Stojanča Arsić upitao je albanske odbornike kako može da im smeta Desanka Maksimović nakon čega je za skupštinskom govornicom izrecitovao “Krvavu bajku”. Arsić je naglasio da srpska pesnikinja Desanka Maksimović ne može da smeta bilo kome i da ona kroz svoje delo, a posebno pesmom “Krvava bajka”, šalje poruke mira i “da se tako nešto nikada nigde ne desi”.

– Kako može da vam smeta Desanka Maksimović, zbog čega – upitao je albanske odbornike.

Srpski odbornik Miodrag Milković naveo je da umesto da se otvaraju škole, fabrike, da se bave otvaranjem novih radnih mesta, istinskim problemima građana, albanski odbornici se bave menjanjem naziva škole.

– Nemamo đake za te škole čija imena hoćete da menjate. I to što radite, ne radite sa nekom iskrenom namerom, nego zarad jeftinih političkih poena -poručio je Milković albanskoj većini u skupštini.

Konačnu odluku o promeni naziva škole donosi Ministarstvo prosvete, a Ramadani je rekao da je moguće da će odgovor biti negativan.

– Videćemo samo kako će to obrazložiti – dodao je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here