EPA/Christophe Karaba
Dik Marti

Bivši izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, koji je već dve godine pod posebnom zaštitom zbog pretnji smrću, kaže da je razočaran švajcarskim vlastima. “Što se tiče policije, ona je preduzela mere za moju zaštitu, ali razočaran sam i ne razumem metode istrage švajcarskih vlasti u mom slučaju. Dugo sam bio istražitelj i ne želim da delim lekcije, ali čini mi se da metode koje su primenjene na mom slučaju nisu uobičajene”, ukazao je u intervjuu za dnevnik švajcarske televizije RTS Marti, koji je obelodanio izveštaj o umešanosti pripadnika OVK u otmice, ubistva i trgovinu organima na Kosovu i u Žutoj kući u Albaniji.

Nakon toga, usledile su pretnje, a Marti kaže da cilj onih koji su mu pretili, nije bio da ga ubiju, već da odgovornost svale na Albance sa Kosova.

“Kada su švajcarske vlasti već imale tu informaciju, zašto nisu Srbima rekle da znaju šta se dešava, i zatražile da sve dovedu u red kod sebe, uz pretnju da će u suprotnom izbiti skandal. Tada cilj mog ubistva i svaljivanja odgovornosti na Albance sa Kosova, više ne bi imao smisla”, smatra Marti.

Istakao je da nema smisla samo štiti metu, već je potrebno i preduzeti nešto, zbog čega ne razume da je tek posle osam ili 10 meseci od kako je dobio pretnje, pokrenuta istraga, a tek posle 16 meseci upućena delegacija FedPola u Beograd.

Na pitanje da li se plaši, ili se plašio za sebe, rekao je da je dugo bio istražitelj, a to znači da čovek mora da ima inicijativu, da bude hrabar i spreman da preuzme rizik. Marti, suočen sa optužbama zvanične Tirane, kazao je da ga je nekadašnji premijer Albanije nazvao Gebelsom, a da niko nije reagovao.

“Takav napad nije samo napad na Dika Martija, već na izvestioca Saveta Evrope, a albanski političar zaboravlja da kaže da, ako je premijer Kosova morao da podnese ostavku usled istrage, to znači da su istražne radnje pokazale da je bilo ratnih zločina”, naglasio je on.

Rekao je i da njemu ne smeta zaštita, ali da je neprihvatljivo da njegova porodica plaća cenu zbog njega. Naveo je i da su svi znali da je OVK počinila zločine. Kaže da sada, pošto su demaskirane namere, nema više ambicija da se sprovede njegovo ubistvo, ali da zato među pristalicama OVK postoji ogromna mržnja prema njemu.

Dokumentarac koji je švajcarska televizija objavila povodom izlaska Martijeve knjige “Pod visokom zaštitom”, podseća i da je premijer Albanije Edi Rama u UN i na drugim mestima napadao Martija.

“Za to što danas postoje pretnje protiv mene krivicu pripisujem albanskim vlastima koje me sistematski napadaju, pa radikalizovane osobe u meni vide metu”, kazao je on.

Andreas Gros nekadašnji član Saveta Evrope kritikovao je Švajcarsku što se nije angažovala oko Martija, rekavši da ni Amerikanci, ni Francuzi ne bi dozvolili pretnje svojim državljanima iz druge zemlje.

Cenjen u Srbiji

Nikola Stojanović, spoljnopolitički savetnik premijerke Ane Brnabić negirao je bilo kakvu umešanost Srbije u zaveru za ubistvo Dika Martija.

“Mogu vam dati najsnažniju garanciju da nijedna naša institucija, nijedan organ naše vlasti ne stoji iza zavere za ubistvo Dika Martija. On je veoma cenjen u Srbiji”, rekao je Stojanović u dokumentarcu.