pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ekstremisti koje su SAD uključile u u bosanski rat razvili sve islamske terorističke organizacije

Al Kaida i Islamska država razvile su se iz jezgra islamskih ekstremista uključenih u rat u bivšoj Jugoslaviji, gde su se na području Bosne i Hercegovine najsvirepijim zločinima kalili za sva kasnija zverstva počinjena na prostoru nekadašnjeg samoproglašenog kalifata ID u Siriji i Iraku, ali i u terorističkim napadima širom sveta, a naročito u Evropi.

Ovaj zaključak nameće se iz dokumenata Švajcarske federalne obaveštajne službe, u kojima se otkriva i da su ekstremisti iz muslimanskih milicija i paravojski, angažovanih u ratu s nekadašnjim Sovjetskim Savezom u Avganistanu, u Bosnu prebačeni uz blagoslov Amerike, koja je islamiste upotrebila za kreiranja novog odnosa snaga u Jugoistočnoj Evropi po završetku Hladnog rata s ciljem raspračavanja tadašnjeg SSSR-a i Jugoslavije.

Ta podmukla operacija pokrivena je medijskim i propagandnim manevrima, u kojima su za sve optuživani isključivo Srbi, pa i za masakre, za koje i švajcarski obaveštakci sumnjaju da iza njih zapravo stoje Bošnjaci. Najdrastičniji slučaj su Markale, odnosno dva masakra na toj sarajevskoj pijaci,a na kojoj je u februaru 1994. ubijeno 68 osoba, a u avgustu naredne godine 43 ljudi, što je bio direktan povod za NATO bombardovanje Republike Srpske.

Švajcarski bezbednjaci podsećaju da su u ovim, kao i u nekim drugim slučajevima, oficiri UN zaključili da iza masakra najverovatnije stoje bošnjačke vojne snage, koje su poubijale sopstveno stanovništvo.

– Ovaj zahvat u ratnoj strategiji zove se napad pod lažnom zastavom – podsećaju Švajcarci.

U izveštaju švajcarskih obaveštajaca po stavkama se navodi dosadašnja objavljena dokumentacija o ključnim “medijskim manevrima” za opravdavanje obmana lansiranih s ciljem promene stanja na prostoru nekadašnje SFRJ u korist Amerike i njenih interesa.

Pečat iz Avganistana

Dževad Galijašević (na slici) naglašava da je upravo Amerika zaslužna za formiranje dobrovoljačkih jedinica unutar Armije BiH od ratnika iz islamskih zemalja, počev od odreda El Mudžahedin.

– Sve su imale “avganistanski pečat”. To iskustvo je iskorišćeno za kasnije ratove u svetu – zaključuje naš sagovornik.

Laži o Trnopolju

Švajcarci ukazuju na brojne primere manipulacije činjenicama u bosanskom ratu, a jedan od njih je i Trnopolje. Reč je o naselju kod Prijedora, u kome je navodno bio “logor smrti”. Zapadni mediji su od toga napravili mit iako se kasnije ispostavilo da su vesti o strahotama u Trnopolju bile lažne.

– Mi smo profesionalci. Imali smo angažman i postupili smo po dogovoru, obavili smo posao. Nismo plaćeni da budemo moralni – rekao je posle rata u BiH šef američkih obaveštajaca angažovanih na širenju lažnih informacija o Trnopolju.