EPA

Ishod pregovora u procesu pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji je direktno povezan sa ishodom rata u Ukrajini, izjavila je zamenica direktora Evropskog Saveta za spoljne odnose i šefica kancelarije u Sofiji Vesela Černeva. ”Ako Ukrajina izgubi, onda ne vidim nikakvu perspektivu za proširenje”, rekla je Černeva za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ona ističe da proces pristupanja funkcioniše samo kada društva u zemljama kandidatima zaista žele da uđu u EU.

– Ukrajinci su bili spremni da ratuju za to. Ali, ako društva u tim zemljama nisu spremna da se bore za svoje demokratske reforme, EU to ne može učiniti umesto njih – navodi Černeva komentarišući podatak da tek nešto iznad 30 odsto građana Srbije podržava članstvo u EU.

Povodom nedavnih sporazuma Srbije sa EU o litijumu i Francuskom o kupovini borbenih aviona “rafal”, ona ističe da osim poslovne i bezbednosne, postoji i demokratska dimenzija.

„Kada govorimo o proevropskim snagama u Srbiji, uz sve ove nepravilnosti, sa stanjem društvenog sistema, sa urušavanjem demokratije, mnogi od ovih ljudi se verovatno osećaju izdanim – ocenjuje zamenica direktora Evropskog saveza za spoljne odnose.

Ona kaže da Srbi ne treba da prestanu da se oslanjaju na Evropu.

– Mislim da će naći otvorena vrata onog trenutka kada požele da Evropa bude njihov partner u promeni Srbije. Ali, mislim da za sada evropske vlade pokušavaju da urade ono što je moguće i sasvim je jasno da Vučić ima druge opcije. Zato pokušavaju da pronađu načine da ga približe Evropi – ocenjuje Černeva.

Ona navodi da možete biti cinični, pa čak i skeptični u pogledu vrednosti EU ako ste daleko od članstva.

– Onog trenutka kada se približite, onda morate da se uskladite ne samo oko spoljne politike, već i svih drugih vrednosnih premisa koje drže EU na okupu. Zbog toga mislim da se EU i neke države članice sada tako odnose prema Srbiji zato što ona nije ni blizu članstva u evropskom bloku – ističe Černeva.

Zato je, po njenom mišljenju, ovo prekretnica.

– Ako srpsko društvo i političari odluče da im je članstvo cilj i ulože više napora na tom putu i, istovremeno, to članstvo bude kredibilno – jer i EU treba da pruži kredibilne znake da želi proširenje – onda ova vrsta transakcionih odnosa više neće biti moguća – smatra Černeva.

6 COMMENTS

  1. Gospodjo Cerneva Srbiju ste smorili i umorili od silnih ucena nevidjenih u istoriji EU smatram da je visok procenat podrske kao sto kazete 30% svakako mislim da je procenat dosta nizi i da ide strmoglavo ka nizoj podrsci za clanstvo Srbije u EU narod vidi nevidjeni brezobrazluk ucena gospodo iz EU sami ste postavili ultimatum Srbiji da ne moze uci u EU dok ne prizna svopstveni dio teritorije koji ste licno silom oteli i pogazili suverenitet jedne evropske drzave dok se na drugoj strani nezaleci silne milijarde borite za suverinitet Ukrajine kakvi su to dupli standardi. Kolko vidimo Srbija nikada nece uci u EU prije 22 godine politicari u Berlinu rekli su gospodinu DJindjicu primijeru Srbije da srbija nikada nece uci u EU a kolko vidimo i ne treba joj takva unija

  2. Podrska Srbije je takva zbog politike koju EU i SAD vode prema Srbiji. EU i SAD podrzavaju tzv. Kosovo iako je po rezoluciji 1244 SB UN Kosovo sastavni deo Srbije pod privremenom upravom UN. Sta radi NATO na tzv. Kosovu? Umesto po mandatu SB UN da stiti Srbe, oni samo posmatraju kako se krse osnovna prava Srba i drugog nealbanskog stanovnistva i izdaju saopstenja u kojima pozivaju obe strane na uzdrzavanje. Kakve je sve uslove za prijem u EU dostigla Ukrajina? Nikakve, sem sto Ukrajinci svaki dan ginu zbog americkih i interesa zapada ( Nemacka i Francuska).Pitanje je da li ce Ukrajina kao drzava opstati. Ako i opstane, u kojim granicama?
    Da li je interes Srbije da onda udje u takvu EU sa Ukrajinom gde bi svi finansirali samo obnovu Ukrajine? Sigurno ne. Zato je posdrska evropskim integracijama tako mala, a bice jos manja. Srbija bi ako je pametna trebala da se okrene BRIKS-u i nesvrstanima.

  3. Kakav bezobrazluk i licemerije od strane EU pa vi ste bobardovali srbiju unistili ekonomiju u srbiji oteli deo teritorije srbiji sad ste postavili ultimatum srbiji dok ne prizna tako zvano kosovo da nemoze da postane clanica eu vi gospodjo hocete da srbija bude ko madjarska sto je maltratirate sto nece da ucestvuje u vase iluzije da mozete da pobedite rusiju srbija zna za taj jadac jer ste tri puta prevarili srbiju da je dobra EU nebi napustili englezi

  4. Pa neznam sta Vucic ceka.Ajdemo u BRIKS,pobqcajmo njihov plave zastave sa zbedicama napolje i svoj na svome.Mi znamo da Srbija nece nikad u EU a i Narod Srbije ne Voli EU,Ionsko nas Lazete 22 godina pa ajte vi na vasoj strani a mi cemo na nasoj,Otvoiti sirom vrata Kinsekim Kompanijama i to je to.NE u EU

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here