pixabay.com

Miris tokom znojenja može da bude izuzetno neprijatan, posebno ako se na odeći koju nosite vide ogromne fleke. Obično se prvo pojavljuju ispod pazuha, ali se mogu pojaviti i na drugim mestima.

Iako mnogi smatraju da je to neprijatno, to je sasvim normalna pojava i zapravo je način na koji vaše telo reguliše temperaturu.

Takođe, znoj nema svoj miris kao što mnogi misle. Tek kada dođe u kontakt sa bakterijama na telu, znoj dobija oštar i neprijatan miris.

Doktorka Lori Huper iz zdravstvene organizacije „The Natural Deodorant Co“ navodi da znojenje ima važnu ulogu u održavanju normalnog zdravlja i pomaže našim telima da regulišu telesnu temperaturu i uklone toksine.

Ipak, postoje neke namirnice koje pojačavaju znojenje, pa ako želite da smanjite ovu pojavu, smanjite njihovu potrošnju.

Hrana koju treba izbegavati su jaki začini kao što su kari i čili. Naše telo reaguje na začinjenu hranu na isti način kao što reaguje na visoke temperature. Ove namirnice čine da se više znojite da biste rashladili telo.

Osim toga, dr Huper navodi da treba izbegavati i kofein jer on stimuliše centralni nervni sistem i podstiče nadbubrežne žlezde da rade više.

Zbog toga, ako želite da smanjite znojenje, vodite računa da se češće tuširate, nosite dezodoranse na čistom telu i nosite lakšu odeću od materijala koji propušta vazduh, prenosi klix.ba.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here