Akademik Kovačević: Priznanje i obaveza

0

"Mislim da je ovo za mene priznanje onome što sam učinio posle 40 godina rada, a na izvestan način, i obaveza da vodim računa šta ću ubuduće da pišem, da me ne bi grdili", duhovito je primetio poznati pisac i direktor Zvezdara teatra u izjavi novinarima u SANU.

 

Kovačević, kome je ovo bila druga kandidatura za redovnog člana SANU, smatra da je njegovim kolegama vrlo teško da postanu i dopisni i redovni članovi, jer je Odeljenje jezika i književnosti, samo po sebi, neveliko po brojnosti.

Komentarišući mali broj glasova (10) koji je dobio ministar zdravlja Tomica Milosavljević, Kovačević je rekao da je "tako mali broj glasova dobio kao političar, a ne kao lekar".

Na pitanje u kojoj meru je politika imala uticaj i na izbor pisaca, Kovačević je konstatovao da je politika prisutna u svakoj pori našeg života.

 

Kratkih rukava: Ministar Milosavljević

"Nažalost, politika vam donosi ili odnosi u svemu tome što vi radite, i politika je, neminovno, naša sudbina. U datom trenutku nekome može da bude veliki plus, već sutradan taj plus se pretvara u veliki minus, u zavisnosti od godine do godine", rekao je veliki dramski pisac.

 

Njegov osećaj je, kako je rekao, da je politika prisutna pre svega u emotivnom odnosu prema ljudima.

"I, ako neko ne voli opciju koju taj čovek zastupa, on ne razmišlja o njegovom delu, nego o njegovoj privatnoj ličnosti. To nije dobro za delo, ali to je nešto za šta vi privatno preuzimate odgovornost kada se uplićete i bavite amaterski nečim što rade profesionalci. Svi smo, manje-više, za ovih dvadesetak godina, često bili kolateralna šteta našeg viška emocija", ocenio je Kovačević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here