Ahmeti traži novo suđenje u slučaju Monstrum

0

Neredi koji su izbili zbog presude u slučaju "monstrum"
Ali Ahmeti, lider Demokratske unije za integraciju (DUI), manjeg partnera u vladajućoj koaliciji, zatražio je ponovno i transparentno suđenje i javnu prezentaciju dokaza na osnovu kojih je za terorizam osuđeno šest Albanaca, zbog ubistva pet Makedonaca 2012. godine. 
 
 

 

Ta presuda je prošle nedelje izazvala nemire na ulicama Skoplja.

 

U saopštenju objavljenom juče Ahmeti je osudio nasilje na protestima koji su organizovani povodom izricanja presude i naveo da postoji "zajednička odgovornost da se identifikuju i prevaziđu problemi sa selektivnom pravdom".

 

On je rekao i da postoji potreba da se ispita uloga "sudija i tužilaca koji svoje dužnosti obavljaju sa predrasudama" i čiji rad umanjuje veru u pravdu.

 

Ahmeti je rekao i da bi novo suđenje trebalo da prate zapadni predstavnici.

Nekoliko hiljada Albanaca protestovalo je prošle nedelje u Skoplju gde su bacali kamenje i cigle na zgradu Krivičnog suda i policiju, koja je upotrebila suzavac, vodene topove i šok bombe.

 

Protesti su juče organizovani i u Prištini gde se okupilo više od 200 demonstranata koji su nosili transparente "Skolje nije samo" i pevali nacionalističke pesme, a ispred makedonske ambasade su spalili makedonsku zastavu.

 

Udruženje ratnih veterana Kosova ponovilo je Ahmetijev zahtev za ponavljanje suđenja uz ocenu da presuda dokazuje da se "represija nad Albancima nastavlja čak i u 21. veku i da je kulminirala u slučaju ‘Monstrum’ u kome su Albanci osuđeni na doživotne kazne zatvora bez ikakvih dokaza", navodi BIRN.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here