Afričko stanovništvo postaje sve deblje

0

Afričko stanovništvo iz neuhranjenosti prelazi u gojaznost

Na osnovu podataka iz sedam afričkih zemalja, eksperti su zaključili da se procenat tamošnjeg stanovništva sa viškom kilograma od ranih devedesetih do prvih godina tekuće decenije povećao za gotovo 35 odsto, preneo je Rojters.

 

Konstatovano je da je gojaznost još uvek u većoj meri problem bogatih Afrikanaca, ali je tempo njenog rasta brži među siromašnim slojevima stanovništva.

 

"S obzirom na hroničnu prirodu većine bolesti koje su u vezi sa gojaznošću, a time i na visoke troškove njihovog lečenja, tmurni su izgledi i onako nedovoljno finansiranog i slabo opremljenog afričkog zdravstvenog sistema", zaključuje Abdalah Ziraba, jedan od učesnika istraživanja.

 

Uprkos tome što je najmanje urbanizovan kontinet, Afrika beleži nezapamćen rast gradova, čijim je siromašnim stanovnicima jeftina, ali kalorična hrana sve dostupnija, ističe Ziraba.

 

Tako se i "crni kontinent" priključuje svetskom trendu širenja gojaznosti, koja preti zdravstvenim budžetima mnogih zemalja zbog visokih troškova lečenja dijabetesa, srčanih i nekih kanceroznih bolesti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here