Youtube/Drazen Knezevic
Adriana Vilagoš

Čudo od deteta izraslo je u čudo od devojke. Dvadesetogodišnja Adriana Vilagoš, rekorderka Srbije u bacanju koplja još jednom je pomerila granicu. Sopstvenu i državnu. Nije reč o teritorijalnom prekrajanju, već o dostigunću u sportskim okvirima. U nepune dve nedelje devojka iz Malog Iđoša je dva puta obarala rekorde…

Delovalo je 25. avgusta, kada je Adriana na mitingu Dijamantske lige u Horžovu u Poljskoj bacila koplje 65,60 metara da je to njen trenutni maksimum, međutim, samo 13 dana kasnije, Vilagoš je na mitingu u Zagrebu neverovatnim hicem “ubila” i novi rekord. Lični i državni sada iznosi 65,60! Sa ovim hicem, Adriana bi u Parizu postala olimpijska vicešampionka, ali nažalost na Igrama je imala loš dan, koji joj nije doneo ni finale.

Dvostruka srebrna na Evropsklom prvenstvu, dvostruka šampionka sveta u uzrastu do 20 godina i evropska prvakinja u istoj konkurenciji rođena je 2. januara 2004. Članica je kluba ŽAK Senta, a trener joj je majka Đerđi Vilagoš. Velike domete srpska atletičarka mađarskog porekla najavila je zlatom na Svetskom prvenstvu za juniore 2021. u Najrobiju, bacivši koplje 61,46 metara. U junu iste godine postala je prvakinja Balkana za takmičare do 18 godina, kada je postavila svetski rekord u toj konkurenciji. Na EŠ za juniore u Talinu bila je druga sa hicem 60,44. U izboru Evropskih olimpijskih komiteta je bila druga u izboru za najboljeg mladog sportistu 2021, a te godine je, od Olimpijskog komiteta Srbije, dobila nagradu za najbolju mladu sportistkinju.

Uspeh je nastavila i naredne godine, kada je na Mediteranskim igrama u Oranu osvojila zlato, a u avgustu stigla do drugog najsjajnijeg odličja u Kaliju, uz nacionalni rekord na svetskoj smotri za starije juniore.

Najveći uspeh u seniorskoj konkurenciji je ostvarila na Evropskom prvenstvu 2022. u Minhenu, kada je bila srebrna. Sa hicem od 62,01 donela je Srbiji treću medalju na tom takmičenju. Proglašena je za Mladu zvezdu u usponu na svečanosti Svetske atletike u Monaku u decembru.

Medalju istog sjaja osvojila je i na EP u Rimu 2024. i bacivši koplje 64,42 oborila je nacionalni rekord koji je prethodnih 10 godina držala Tatjana Jelača. U međuvremenu, 2023. bila je zlatna na juniorskom šampionatu Starog kontinenta u Jerusalimu.

Sjajni rezultati na mitinzima Dijamantske lige ove godine doneli su devojci iz Malog Iđoša mogućnost da se ovog vikenda nađe na poslednjem mitingu za 2024. koji je na programu u Briselu. Srpska atletičarka je prethodno zauzela prvo mesto u Hožovu u Poljskoj, bila je druga u Londonu, dok u Monaku završila na petom mestu i tako i sakupila određeni broj bodova. U Belgiji će imati izuzetno tešku konkurenciju, pošto će pored nje učestvovati i Flor Denis Ruiz Hurtado, Mehi Maloun Hardin, Makenzi Litl, Haruka Kitaguči i Viktorija Hadson. Biće to prilika za Vilagoš da osvoji, ne samo novo odličje, već i dijamantski pehar, odnosno novčanu nagradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here