D.T:
Uživanje u igri: Učesnici i organizatori

Proteklog vikenda Srbi iz Sidneja uživali su sa svojim sunarodnicima uz igru, pesmu i druženje, uz neizostavne đakonije pripremljene na tradicionalan način.

Dobre vibracije su krenule još u petak, kad je vikend započeo velikom generalnom probom za 33. festival folklora koji će se održati u Bonirigu. Kao i svake subote i ove se veliki broj naših ljudi okupio na kafanskim večerima po klubovima, dok je nedelja prošla u odavanju pošte generalu Dragoljubu Mihailoviću u porti hrama Svetog Nikole u Blektaunu, gde se nalazi spomenik slavnom srpskom Čiči.

Pažnju srpske zajednice u Sidneju zaokupilo je i druženje u Kenli Vejlu, u prostoru Srpske narodne odbrane, gde se održao veliki zimski piknik pod sloganom “Lepše je sa kulturom”. Folklorna Akademija Krug SNO pozvala je srpsku javnost da joj se pridruži u očuvanju i razvijanju srpske narodne tradicije.

I, sve se odvijalo onako kako je organizator i osmislio. Deca su došla i znanjem i umećem koje su stekli i koje sada usavršavaju u Krugu i ponovo su očarala publiku koja ih je nagrađivala burnim aplauzima.

– Srpski folklor u najstarijoj srpskoj kući u Sidneju opet ima budućnost – reči su predsednika SNO Đorđa Grubišića, koji sa svojim timom marljivo radi na pripremama za Beogradsko veče, koje će se uskoro održati u ovom klubu.

Gosti su uživali uz muziku orkestra Mirka Goluba i brojnih narodnih pevača, kao i u nezaobilaznoj ponudi srpskih narodnih jela i specijaliteta.

Stari sjaj srpske kuće

Prisutnima se na odzivu zahvalio i rukovodilac Akademije Krug Goran Nikolić.

– Dolaskom ste pomogli razvoj folklora naše najstarije nacionalne organizacije. Sva sredstva koja smo danas prikupili uložićemo u razvoj folklora, jer želimo da vratimo stari sjaj ovoj srpskoj kući, da se ovde ponovo nastane osmesi i radost dece…