Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.03.2019.
11:31
Vestionline A

Čiji mozak je stariji - muški ili ženski?

Da li ste ikada razmišljali o tome čiji mozak je stariji - muški ili ženski? Ako ste mislili da ne postoji razlika - prevarili ste se. A, nauka je uspela da reši ovu misteriju.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nova studija upućuje na to da je, bar po jednom merilu, ženski mozak biološki mlađi od mozga muškarca iste starosti.

Naučnici su analizirali snimke mozga 200 odraslih osoba, posebno vodeći računa o smernicama metabolizma mozga za koje je poznato da se menjaju s godinama.

Na temelju raznih metaboličkih nivoa su ustanovili da je ženski mozak u proseku tri godine "mlađi" od mozga muškarca iste životne starosti.

Tokom studije u kojoj su učestvovala 84 muškarca i 121 žena, ispitanici su podvrgnuti pozitronskoj emisijskoj tomografiji (PET/CT) kako bi se izmerio protok glukoze i kiseonka u njihovom mozgu.

Zna se da je mozgu šećer potreban kao gorivo. Način na koji mozak metabolizuje glukozu upućuje na to kolika je njegova metabolička starost.

Ispitanici su imali između 20 i 80 godina, a rezultati istraživanja su pokazali da je mozak žena metabolički mlađi od mozga njihovih suispitanika.

Algoritmi su pokazali da je mozak ispitanica bio oko 3,8 godina britkiji u odnosu na njihovo hronološko doba, dok su muškarci delovali 2,4 godine starije od svog hronološkog uzrasta.

Podaci su objavljeni u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Naučnici su primetili i to da se relativna "metabolička mladost" ženskog mozga poklapa s nešto dužim životnim vekom kod žena, u poređenju sa muškarcima.

- Ne možemo reći da muški mozak brže stari - kaže jedan od autora studije Manu Gojal, docent radiolog na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vašington Sent Luisu. - Pri 'ulasku' u zrelo životno doba njihov mozak je stariji za oko tri godine i to traje do kraja života.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jedna od mogućih teorija je da hormoni oblikuju metabolizam mozga u mlađoj životnoj dobi, oblikujući ženski mozak po mlađem obrascu u odnosu na muški, koji se razvija kasnije.

Metabolički "mlađi" mozak ženama može pružiti "određeni stepen otpornosti na promene povezane sa starenjem", smatraju naučnici.

Nadaju se da će da uspeju da otkriju da li imaju metaboličke razlike između muškog i ženskog mozga zaštitnu ulogu kod žena. Istovremeno su ustanovili da žene pokazuju bolje rezultate kada su posredi kognitivni testovi razumevanja i pamćenja, kao i na testovima rešavanja raznih zadataka.

- Jedan od razloga zbog kojih je kod žena kognitivno propadanje mozga manje izraženo u kasnijoj životnoj dobi je to što je njihov mozak efektivno mlađi - objasnio je Gojal.

Naučnik kaže da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja kako bi se bolje razumela ova razlika u 'starosti' mozga među polovima, kao i da bi se ustanovilo utče li ono na rizik od oboljevanja od bolesti mozga koje se vezuju uz životnu starost, poput Alchajmerove bolesti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online