Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.03.2019.
21:49
B92.net, Vestionline A

Čuvajte ljubimce: Krpelji vrebaju!

Dolaskom toplijeg vremena sve više boravimo u prirodi sa svojim ljubimcima, oni njuškaju po travi i lišću, zavlače se u grmlje iz kog može da vreba mali, ali vrlo opasan krpelj koji prenosi veoma opaku bolest piroplazmozu, prenosi index.hr.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako se pre mislilo da krpelji vladaju samo u proleće i jesen, njih ima i zimi i leti. Odrasli krpelji mogu preživeti i do godinu i po dana bez hrane - krvi, a ženka može sneti do 1.000 jajašaca. Krpelji ne skaču, ne lete i ne padaju s većih visina. 

Oni nemaju oči, ali imaju "Hallerov organ" - senzorski organ pomoću kog osete promenu koncentracije ugljen dioksida u okolini, toplotno zračenje, kretanje kroz obližnju vegetaciju i prisutnost potencijalne žrtve pa se kreću u zavisnosti od njenog kretanja. 

Mogu se popeti na vrh trave ili grančicu koja štrči, a kad osete dolazak žrtve, podignu prvi par nožica i čekaju. Kad žrtva dotakne krpelja, on prelazi na nju. 

Krpelj polako gmižući traži mesto na kojem će ubosti, i to traje nekoliko sati. Za mesto uboda izabere nežne i tanke delove kože, gde će najlakše doći do krvi, jer mu je rilica manja od jednog milimetara. 

Pri probadanju kože krpelj izlučuje stvar koja sadrži anestetik, zbog čega je ubod bezbolan, a sadrži i takozvani cement koji se stvrdne i tako učvrsti krpelja, što traje nekoliko sati.

Što je piroplazmoza? 

Piroplazmoza (babezioza) je opaka i smrtonosna bolest kod pasa koju prenose krpelji, i rasprostranjena je u celom svetu. Sezona aktivnosti krpelja, koji vole toplo i vlažno vreme, zbog promene klimatskih uslova, nažalost, traje gotovo cele godine, tako da bolesti koje oni prenose nisu ograničene samo na proleće i jesen. 

Mačke na sreću, ne mogu oboleti od piroplazmoze. 

Znakovi bolesti jako variraju. Najčešći oblik je onaj akutni s povišenom temperaturom, odbijanjem hrane, slabošću, bledilom vidljivih sluznica, depresijom, tamnijom ili krvavom mokraćom, uvećani limfni čvorovi i uvećana slezina. 

Svi ovi simptomi mogu biti manje ili više izraženi. 

Lečenje piroplazmoze 

U lečenju se koristi kombinovana terapija antibioticima, vitaminima, infuzijom i transfuzijom krvi ako je potrebno. Psi koji su preživeli piroplazmozu ostaju subklinički inficirani, što znači da mogu ponovo oboleti u bilo koje vreme. Upamtite! Kod znakova promene uobičajenog ponašanja vašeg ljubimca, najvažnija je brza reakcija! 

Kod pasa u visokom stadijumu bolesti, i uz najbolju kliničku negu i transfuziju krvi, lečenje ponekad može biti neuspešno. Uspeh lečenja zavisi oo brojnih faktora kao što su starost i stanje životinje, stadijum i tip virusa, blagovremeni odlazak veterinaru, dodatne komplikacije i slično... 

Za ovu bolest najvažnija je redovna mesečna zaštita od ektoparazita tokom cele godine i pregled životinje nakon svakodnevne šetnje. Krpelja je potrebno izvaditi što prije. Krpelj se vadi okretanjem u nekoliko punih krugova levo i desno. 

Glavica s rilcima ne predstavlja problem ako ostane u koži i nije je potrebno naknadno vaditi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online