Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.03.2019.
22:02
Vestionline A

Naučnici: Čovečanstvo bi trebalo da se pripremi za eventualni napad

Asteroidima je mnogo teže da eksplodiraju da bi se spasla Zemlja nego što se do sada mislilo, upozoravaju naučnici i otkrivaju kako bi čovečanstvo moglo da se pripremi za eventualni katastrofalan napad.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako se u filmovima predstavlja jednostavan, ali visokotehnološki odgovor: lansiranje heroja u svemir da bi ga razneli pre nego što dođe u dodir sa Zemljom, u stvarnom životu, međutim, te asteroide je mnogo teže uništiti, smatraju naučnici Univerziteta Džon Hopkins, koji su simulirali načine na koje bi moglo doći do sudara asteroida i njegovog raspada. 

Kako prenosi "Independent", čovečanstvo bi trebalo bolje pripremiti za potencijalno opasne asteroide. Svaki veliki asteroid koji ide prema Zemlji mogao bi da bude smrtonosan za veliki deo populacije. Naučnici su se nadali da bi njihova veličina mogla da se iskoristiti protiv njih, pokazuje nova studija. 

"Nekada smo verovali da što je objekat veći, lakše će se slomiti, jer je veća verovatnoća da se većim objektima pronađu mane. Naši nalazi, međutim, pokazuju da su asteroidi jači nego što smo mislili i da je potrebno više energije da bi se potpuno razbili", rekao je Čarls El Mir sa Univerziteta Džon Hopkins. 

Istraživači znaju o stenama u meri u kojoj se one mogu proučavati u laboratoriji - otprilike veličine ljudske šake. Međutim, sva takva saznanja se teško mogu primeniti ako je stena veličine grada, poput asteroida. 

"Naše pitanje je bilo - koliko energije je potrebno da se uništi asteroid i razbije ga na komade?", kaže El Mir. 

Naučnici su otkrili da su se posle početnog udara formirali i pucali milioni pukotina u asteroidu. To je omogućilo da delovi izlaze kao pesak i ostave krater na njegovoj površini. Međutim, s obzirom na to da gravitacija deluje na one razbijene delove, naučnici su otkrili da će ogromna oštećena jezgra i dalje povlačiti delove oko njega. 

To je značilo da je asteroid zadržao svoju snagu jer nije potpuno napukao, a oštećeni delovi su se rasuli po sredini jezgra. Tako da svako ko želi da uništi opasan asteroid mora da koristi više energije. 

"Možda zvuči kao naučna fantastika, ali mnoga istraživanja razmatraju sudare asteroida. Na primer, ako se ka Zemlji kreće asteroid, da li nam je bolje da ga razbijemo na male delove ili da ga usmerimo u drugi pravac? I koliko jako bi trebalo da ga udarimo da bismo ga pomerili, a da ga ne razbijemo? Sve su to aktuelna pitanja koja se razmatraju”, kaže El Mir. 

Direktor instituta za ekstremne materijale K. T. Rameš, ocenio je da je samo pitanje vremena pre nego što ova pitanja pređu sa akademskog nivoa na definisanje našeg odgovora na veliku pretnju. 

"Moramo imati dobru ideju o tome šta treba da radimo kada dođe vreme - i naučni napori kao što je ovaj su ključni za pomoć u donošenju odluka", rekao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online