Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.01.2019.
17:32
b92.net, vestionline A

Hranite psa domaćom hranom? Trebalo bi da pripazite na ove namirnice

Ako se odlučite za takvu ishranu, važno je da imate u vidu da je psu potrebna balansirana ishrana, kao i da postoji veliki broj namirnica koje mi koristimo u ishrani, a koje nikako ne biste smeli da poslužite svom ljubimcu.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pet Magazin daje nekoliko preporuka koje su važne za zdravlje vašeg ljubimca, ali i vaš novčanik, ako ste odlučili da mu, makar povremeno, servirate domaći obrok. 

Meso i ugljeni hidrati 

Kad pripremate pseću hranu kod kuće, važno je da se pobrinete da vaš ljubimac dobije sve hranljive vrednosti koje su mu potrebne. Najbolji način za to je da bazirate prehranu na 70% mesa i 30% vlakana i ugljenih hidrata. Vrsta mesa koju ćete odabrati za svog psa najviše zavisi od toga koliko je vaš pas star i kakvo mu je zdravstveno stanje. Na primer, stari psi najviše koristi će imati ako ih hranite piletinom, ćuretinom ili ribom - ove vrste mesa sadrže malu količinu masnoće. 

Belančevine 

Proteini (belančevine) sa svojim aminokiselinama, moraju takođe da budu zastupljeni u svakom obroku psa. Belančevina treba da bude najmanje od 20 do 25 odsto. Ima i onih koji smatraju da bi za pse u razvoju i rekovalescente, starije pse i štenad, taj postotak trebalo da bude mnogo veći. 

Smanjite troškove 

Kad pripremate hranu za svog psa, to može zahtevati i dosta vremena i novaca. Ako ćete svaki dan svome psu kupovati odrezak, na kraju meseca ćete vi sami ostati na korici hleba. 

Izvrstan način da smanjite troškove za meso jeste da hranite svog psa mesom koje vam je ostalo od ručka. Ako ste za nedeljni ručak imali pečenu piletinu ili govedinu, očistite ostatke mesa od kože i dodatnih masnoća i pripremite obrok za psa.

Sniženje 

Potražite meso ili ribu koji su na sniženju. Lokalne prodavnice često imaju akcijske cene mesa, pa iskoristite takve ponude. U mesari zamolite da vam spakuju manje komade koji ostanu nakon rezanja. Mnogi mesari rado daju takvo meso koje ne mogu prodati, ali naravno da ćete više sreće imati ako kod njih redovno kupujete. Odaberite jedan ili dva dana u nedelji kad će vaš pas imati "posebnu" večeru s velikim, sočnim komadom mesa, a ostale dane hranite ga običnom psećom hranom. Iako se ne čini da jedna do dve večere nešto znače, kad preračunate da je to 52 večere godišnje, onda to ipak ima uticaja na zdravlje vašeg psa. 

Dinamika 

Kako vas kuvanje za psa ne bi pretvorilo u kuhinjskog roba, najbolje je skuvati veću količinu hrane i zamrznuti je po porcijama i onda po potrebi odmrznite po jednu. Za one koji nemaju vremena da kuvaju za pse, preporuka je da mu kupite hranu najboljeg kvaliteta. To naravno znači više troškova u odnosu na normalnu prehranu, ali pokušajte da kupujete hranu u većim radnjama ili kad je na sniženju kako biste uštedeli. 

Piće 

Ne, nije zabavno dati psu pivo. Likeri, vino i sve druge vrste pića, pa i hrana koja sadrži alkohol, nisu nikako pogodni za psa. Imaju isti efekat na jetru i mozak psa kao što imaju i na vaše organe. Samo što je za psa još gore, jer iste količine koje vama neće mnogo nauditi psu mogu naneti veliku štetu. Tek malo alkoholnog pića može izazvati kod psa povraćanje, proliv, probleme s koordinacijom, otežano disanje, pa čak i smrt. Posebno ako je u pitanju manji pas. 

Slatkiši 

Kao ni alkohol, ni slatkiši nisu za psa. Posebno one bombonice i slatkiši koji sadrže xylitol (možemo ga naći i u pasti za zube). Ovaj šećerni alkohol povećava cirkulaciju insulina u telu psa, šećer u krvi pada i može doći do otkazivanja rada jetre, i to samo za nekoliko dana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online