Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.11.2018.
21:19
b92.net, Vestionline A

Da li ste spremili svog ljubimca za jesen?

Ne preterujte s utopljavanjem ljubimca. Nabavite kabanicu koja će biti dragocena za šetnje tokom kišnih dana. Ne zabranjujte psu da trči po barama, blatu ili lišću. Posle izlaska obavezno je češljanje i četkanje dlake. Proverite kućicu.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dok jedni obožavaju jesen smatrajući je idealnim vremenom za šetnju, sport, pa i ljubav, drugi u njoj vide samo jasan znak da je zima na pragu. Šta god mi mislili o kišnom i hladnom vremenu, naši ljubimci s radošću očekuju novo godišnje doba. Na nama je samo da ih dobro pripremimo za predstojeće mesece i omogućimo im da nesmetano uživaju u jesenjim radostima na otvorenom, prenosi Petmagazine.rs. 

Oblačenje 

Pobrinite se da vašem psu ne bude hladno, kako u domu, tako i tokom šetnji. Koliko je ljubimcu potrebno toplote uglavnom zna svaki vlasnik. Nije na odmet, međutim, podsetiti da je garderoba obavezna svim kratkodlakim, salonskim i krhkim psima. Za razliku od njihovih daljih rođaka jače konstitucije i snažnije dlake, maltezerima, bišonima, jazavičarima, pudlama, čivavama i sličnim rasama neophodna je odgovarajuća garderoba za izlazak napolje. 

Malim psima se pletu posebni džemperi ili šiju ogrtači, jakne i kaputi. U specijalizovanim radnjama za životinje izbor garderobe je odličan. Kao u butiku, u njima svaki vlasnik može da izabere šta njegovom psu najbolje odgovara i to isproba - mekani džemper, šuškava jakna s krznenom postavom ili bez nje... Postoji čak i obuća, odnosno nazuvci i čizmice u raznim veličinama, koje su sjajna zaštita za šape. Problem ume da bude to što dobar deo životinja ne prihvata da nosi odevne predmete. U tom slučaju ljubimca treba postepeno navikavati na lagani ogrtač, koji će vremenom prihvatiti kao sastavni deo šetnje. Posebno su korisne kabanice, koje su dobrodošle baš tokom kišnih jesenjih dana. 

Ne treba zaboraviti da čovek i životinja često nemaju isti doživljaj toplote. Mesto gde pas boravi zato ne treba pregrevati, već mu omogućiti optimalnu temperaturu. Idealno je oko 20 stepeni.

Nega dlake 

Seoski psi koji žive napolju s jeseni dobijaju veoma gustu i kvalitetnu dlaku za nastupajuću zimu. Kućni psi, koji žive u uglavnom istim uslovima bez obzira na doba godine, svoju dlaku ne menjaju u ovom obimu. Njihovo krzno zbog toga je ređe i oskudnije, što vlasnici vide kao konstantno linjanje i odbacivanje viška dlake. Najbolji put za održavanje krzna psa jesu četkanje i trimovanje, koje omogućava dobru toplotnu zaštitu. U tom pogledu, najbolje je s vremena na vreme posetiti neki od frizerskih salona za pse. Stručnjaci koji u njima rade na najbolji način uklanjaju mrtvu i ućebanu dlaku, koja ume da postane i opasnost po zdravlje kože ljubimca. 

Psima ne treba zabranjivati da trče po vodi, nagomilanom lišću ili raskvašenoj zemlji. Posle šetnje po kiši i blatu, naravno, savetuje se obavezno sušenje šapa i brisanje psa peškirom. Jesenji ritual posle boravka na otvorenom trebalo bi obavezno da sadrži i četkanje i raščešljavanje dlake. To sve zajedno traje kraće od deset minuta, a garantuje dobro stanje krzna životinje. 

Krpelji i buve 

Jesen nije vreme bujanja ektoparazita, kakvi su buve i krpelji, ali njih nikako ne smemo zaboraviti, iako su temperature znatno niže nego u vreme njihovog masovnog prisustva. To se naročito odnosi na buve, koje napadaju tokom cele godine. U poslednje vreme česta su nagla otopljavanja tokom jeseni i zime, kad se ova vrsta parazita naročito naglo i brzo širi. Oprez je zato neophodan. Vreme maženja i igre s ljubimcem obavezno iskoristite da proverite da mu se u kožu nije uvukao i neki od neželjenih podstanara. Naravno, preventiva se podrazumeva, a na vama je da izaberete preparat koji vašem ljubimcu najbolje pomaže.

Ishrana 

Veliki broj vlasnika pada u zamku koja glasi: U jesenjim i zimskim mesecima ljubimcima je potrebno više hrane. Ovo važi uglavnom za seoske i pse koji neprekidno žive napolju. Njima je zaista potrebna veća količina hrane kako bi efikasnije održavali telesnu temperaturu. Za kućne pse ovo ne važi. Njima je i u hladnom delu godine dovoljna ista količina hrane kolju uzimaju i tokom ostalih meseci. Ne smemo da zaboravimo da pregojenost pasa može da napravi samo štetu, jer je ona uzročnik niza bolesti i komplikacija. 

Bolesti 

Tokom hladnog perioda javljaju se bolesti povezane s gornjim disajnim putevima. Najčešće je prisutan zarazni kašalj. Uglavnom je umerenog toka i nakon intervencije veterinara i blage terapije prolazi za pet do sedam dana. Artritični psi i mačke znatno teže podnose hladnoću. Uz regularno utopljavanje, posebno treba zaštititi oboleli zglob ili regiju i upotrebljavati lekove protiv bolova. 

Kućica 

Ukoliko vaš pas živi napolju, jesen je pravo vreme da mu obezbedite dobar krov nad glavom ili prekontrolišete stanje postojeće. Kućica za ljubimca mora da bude dovoljno komforna da pas može lagano u nju da uđe i legne. Najbolje su se pokazale kućice od drveta, izdignute od tla, prekrivene tegolom ili sličnim lakim materijalom. Idealno je da zidovi kućice budu napravljeni od "sendvič" zidova, napravljenih od dasaka s tablama stiropora u sredini. Tako će pseći dom biti topao, a pas neće moći da kruni i oštećuje izolaciju. Dno kućice najbolje je tapacirati itisonom ili materijalom koji se ne "troši" i ne sakuplja prljavštinu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online